Hipotenzija nije bolest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hipotenzija nije bolest

Nizak krvni pritisak, ili hipotenzija, stvara nam isto onoliko tegoba koliko i povišeni pritisak, odnosno hipertenzija. U šali se kaže da osobe s visokim pritiskom žive kraće i veselije, a one s niskim – duže i tužnije. I zaista, dok se hipertenzija bez lekarske kontrole teško otkriva, hipotenziju lako prepoznajemo.

Simptomi niskog pritiska veoma su različiti i ne javljaju se u isto vreme. To su malaksalost, loše pamćenje, rasejanost, apatija, osećaj opšte slabosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Osobe s niskim pritiskom uglavnom se lako zadišu, često osećaju da nemaju vazduha, učestalo zevaju i imaju osećaj da će pasti u nesvest.

Ti ljudi ujutro se osećaju nenaspavano i razbude se tek dva sata nakon ustajanja. Preko dana klonu, da bi tek uveče bili u punoj snazi.

Osobe s niskim pritiskom teško podnose leto, ali i jesenje kišovito vreme. Kod mnogih, koje pate od hipotenzije, simptomi – kao što su umor, poremećaj sna, vrtoglavica, nesvestice, napetost i osećaj jakog lupanja srca – dodatno se pojačavaju na prelazu godišnjih doba.

Neki lekari nizak krvni pritisak smatraju bolešću, koju bi trebalo lečiti, dok ga drugi prepoznaju samo kao prolazno stanje, s kojim treba naučiti živeti.

U svakom slučaju, odlazak lekaru je obavezan, zato što nizak krvni pritisak nekad može da bude pokazatelj poremećaja cirkulacije, infektivne bolesti, psihičkog napora, ili loše ishrane.

Trajno nizak krvni pritisak retko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremećaja, jer se telo na njega prilagodi. Problem nastaje kod naglog pada pritiska, kad mozak i drugi organi ostaju bez nutritijenata i nemaju vremena za prilagođavanje.

U tom slučaju mogu da nastanu vrtoglavica, slabost tela, poremećaj vida, pa i kratkotrajna nesvestica.

Osobama s niskim pritiskom savetuje se da uzimaju veće količine tečnosti i soli u ishrani i da piju do tri šoljice kafe dnevno, da izbegavaju naglo ustajanje iz kreveta, smanje unošenje ugljenih hidrata, a povećaju fizičku aktivnost i da vode računa o dobroj ishrani i kvalitetnom snu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.