Godišnjica boja na Deligradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2015, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica boja na Deligradu

U Deligradu kod Aleksinca danas će biti obeleženo 209 godina od boja na Deligradu, istorijski poznatom sukobu tokom koga su srpski ustanci porazili tursku vojsku.

U spomen-hramu Svetog arhangela Mihaila sa kosturnicom na Deligradu biće odata pošta poginulim i položeni venci, najavio je danas vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Državnu ceremoniju predvodiće pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milan Popović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi se u saopštenju.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Aleksinac, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Deligrad, mesto na desnoj obali Južne Morave, blizu Aleksinca, ušao je u istoriju po čuvenoj odbrani utvrđenih reduta, odnosno povezanih rovova.

Ustanici su utvrdili sistem šančeva od nekoliko kilometara i time stvorili odbrambeni položaja kojim su zatvarali pravac Niš - Beograd.

Ove položaje su držali srpski ustanici koji su brojali nekoliko hiljada da bi, sredinom 1806. godine Otomansko carstvo krenulo u veliku ofanzivu protiv njih.

Pod komandom Ibrahim-paše, oko 6.000 Turaka je 16. juna 1806. godine izbilo pred deligradske bedeme koje je branilo oko 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrnjca.

Borbe su vođene nekoliko nedelja, posada se herojski branila, pre nego sto im u pomoć stigao odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša.

Taj odred, koji je 4. septembra razbio otomanske snage je uputio Karađorđe pošto je prethodno pošto prethodno pobedio Turke kod Mišara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.