Festival oldtajmera u Pakistanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival oldtajmera u Pakistanu

Dobroočuvani oldtajmeri izazivaju veliku pažnju gde god da se pojave. Izuzetak od tog pravila nije ni daleki Pakistan, gde se entuzijasti u ovoj oblasti sastaju po trinaesti put u glavnom gradu zemlje, Islamabadu.

Na ovogodišnjem skupu gosti su mogli da vide preko 50 primeraka četvorotočkaša napravljenih sredinom ili krajem prošlog veka. Najviše primeraka bilo je iz 40-ih i 50-ih godina. Bjuici, Mini Kuperi, Poršei, Fordovi, Fijati i mnogi drugi, stariji nego i većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vozača. Kako oldtajmeri izgledali ovako dobro, potrebno je mnogo ulaganja i novca i vremena. Ipak, na kraju se sve isplati kada se prolaznici dive jedinstvenim mašinama. Organizatori tvrde da skup ima još jedan bitan cilj.

"Cilj okupljanja je da pokažemo da automobili koji se ne koriste treba da budu sačuvani od zaborava", kaže Karim Čapra iz Kluba ljubitelja oldtajmera.

Najznačajniji primerak u bogatoj Čaprinoj kolekciji je Rols Rojs kojim se vozio osnivač pakistanske države Muhamed Ali Džilah. Entuzijastima i automobilima koje voze ništa nije teško. Putuju od jednog do drugog skupa u raznim gradovima velike azijske zemlje. Nije im strano da pređu ogromna rastojanja kako bi se takmičili ko je odradio bolji posao u očuvanju

"Došli smo iz Lahorea. Odlično se zabavljamo i uživamo sa ljudima koji mnogo ulažu u svoje automobile. Stvarno je fantastično, putovali smo od Karačija sa spuštenim krovom. Drago mi je da je odziv ovako dobar i da stvarno ima sta da se vidi", kaže Džilah.

Izgleda da broj trinaest nije bio baksuzan za učesnike ovog neobičnog skupa. Organizatori se nadaju da će sledeće godine broj učesnika biti još veći i da će entuzijastima biti dozvoljeno da uvoze automobile iz drugih zemalja sveta pošto po sadašnjim pakistanskim zakonima, to nije moguće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.