Festival Merlinka u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2016, 06:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival "Merlinka" u Novom Sadu

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od danas do subote 14. maja gostuje Internacionalni festival queer filma "Merlinka". Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Tokom tri dana pubika će imati prilike da pogleda šest igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazani na Merlinka festivalu u Beogradu i Sarajevu, od čega će dva filma imati svoje srpske premijere u Novom Sadu.

Gostovanje počinje večeras u 18 časova danskim dokumentarcem „Fasbinder – >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bezuslovna ljubav", nakon čega će u 20 časova biti prikazan francuski film „Letnje noći", dobitnik Kvir lava u Veneciji.

Za petak 13. maja planirane su projekcije španskog filma „Tajno" u 18 časova i filma Pitera Grinaveja „Ajzenštaj u Gvanahuatu" u 20 časova.

U subotu 14. maja premijerno će biti prikazan urugvajski dokumentarac „Novi čovek" u 18 časova, dok će od 20 časova publika moći da pogleda američki film „Prikladno ponašanje".

Detaljnije informacije o filmovima mogu se pronaći ovde.

U okviru gostovanja biće prikazana i izložba „Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji: Neispričane priče" koju je ustupio Heartefact fond.

Internacionalni festival queer filma "Merlinka" po prvi put organizovan je u decembru 2009. godine u Domu omladine sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans personi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika "Marble Ass", koji je i otvorio prvi festival.

Festival ima za cilj da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbijska prava i utiče na smanjenje homofobije u srpskom društvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PA: Ciklus koncerata povodom Dana Muzičke škole "Jovan Bandur"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2016

Muzička škola "Jovan Bandur" u Pančevu, povodom obeležavanja Dana škole, od danas do subote 14. maja, organizuje ciklus koncerata na kojima će nastupiti učenici, profesori, kamerni sastavi, horovi i orkestri škole...Večeras u 18.30 časova, u prostorijama Muzičke škole, biće održan koncert...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Koncert studenata katedre za gudačke instrumente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2016

U Multimedijalnom centru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu večeras u 19 časova biće održan koncert studenata i studentkinja katedre za gudačke instrumente. Ulaz je slobodan...Nastupiće studenti iz klasa profesora Florijana Balaža, Nenada Vrbaškog, Ivice Maruševića, Nikole Aleksića...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.