Ekstremisti tražili od SAD 100 miliona dolara za Folija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2014, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti tražili od SAD 100 miliona dolara za Folija

Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država tražili su od SAD otkup od 100 miliona dolara u zamenu za oslobađanje američkog novinara Džejmsa Folija, čije su pogubljenje kasnije snimili, a video postavili na internet, objavio je"Njujork tajms", navodeći izvor iz Folijeve porodice.

"Pre nego što je Foli ubijen, njegovi otmičari iz Islamske države, tražili su za njega otkup od 100 miliona dolara, kažu jedan član njegove porodice i čovek koji je bio zatočen zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << s Folijem", navodi "Njujork tajms".

Prema pisanju ovog lista, Vašington je odbio da plati traženu sumu, a kada su SAD odobrile vazdušne napade na Irak početkom meseca, pripadnici Islamske države "primorali su Folija da obuče drečavo narandžasti kombinezon i odrubili mu glavu ispred kamere - odajući na tako užasan način poštu 'šeiku koljača', kojeg su snage SAD ubile u Iraku 2006."

Otmice stranaca i traženje otkupa za njihovu slobodu postao je biznis na Bliskom istoku, piše američki list.

"Otmice Evropljana postale su glavni izvor prihoda za Al Kaidu i njene saveznike, koji su, samo za poslednjih pet godina, tako prikupili najmanje 125 miliona dolara", dodaje "Njujork tajms", a prenose RIA Novosti.

Džihadisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine.

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekstremisti tražili 100 miliona dolara za novinara, pa mu odrubili glavu

Izvor: 24sata, 21.Avg.2014

Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država tražili su od SAD otkup od 100 miliona dolara u zamenu za oslobadjanje američkog novinara Džejmsa Folija, čije su pogubljenje kasnije snimili, a video postavili na internet, objavio je"Njujork tajms", navodeći izvor iz Folijeve porodice...- Pre nego...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.