Bubamare u voćnjacima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2016, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubamare u voćnjacima

Do skora su nas mučile smrdibube, a sada su njihovu ulogu preuzele bubamare i to azijske. Ovih dana ih je sve više, naročito u Sremu i Banatu.

Raznih su boja, po tome ćete ih prepoznati, od svetložutih, preko svetlocrvenih do tamnih, a njihovu invaziju sada najviše osećaju voćari.

Rojevi bubmara uopšte nisu ovih dana neuobičajena slika u sremačkim domaćinstvima, nije im čak strano ni da ulaze u kuće. Za razliku od domaćih bubamara, koje čak i volimo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vidimo, jer kažu da donose sreću, ove azijske nisu baš tako naivne.

Kakvi su to insekti, jesu li opasni i otkud njih u tolikom broju kod nas, o tome pričamo sa Senkom Mišković stručnom saradnicom za zaštitu bilja poljoprivredne stručne službe Sremske Mitrovice.

Da li je ova invazija azijskih bubamara normalna pojava za ovo doba godine i koja je njihova uloga? Jesu li one korisne za ekosistem, ili su sada već štetočine?

Da li su one opasne po zdravlje ljudi, mogu li da izazovu neke tegobe, poput alergijskih reakcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.