Bolesti srca sve češće u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2016, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesti srca sve češće u Vojvodini

U susret Svetskom danu srca, koji za cilj ima povećanje nivoa svesti stanovništva o tome da se oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti uvođenjem zdravih stilova života i na taj način produžiti produktivne godine života radno aktivnog stanovništva, smanjiti troškovi lečenja i ekonomske posledice, govorimo i mi u Jutarnjem programu.

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umre preko 17 miliona ljudi, što stavlja ovaj uzrok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smrti na vodeće mesto. Kardiovaskularna oboljenja nemaju veze sa starosnom dobi, pogađaju i žene i muškarce, a riziku su izložena i deca.

U našoj zemlji, prosečno dnevno 47 osoba doživi infarkt, a 15 ga ne preživi. Podaci pokazuju i da svaki peti pacijent sa infarktom umre tokom prvih pet godina od nastanka bolesti. Internista kardiolog Radinka Pekić kaže da se u Vojvodini najviše umire i najviše boluje od kardiovaskularnih bolesti, kao i da se još uvek nedovoljno borimo sa prevencijom tih bolesti- odnosno, faktorima rizika.

"Prvenstveno treba skrenuti pažnju na prevenciju i zabranu pušenja, slane, masne hrane", kaže naša sagovornica.

Zdravi stilovi života, kao i prevencija faktora rizika za nastanak srčanog i moždanog udara smanjiće rizik njihovog nastanka u svim starosnim grupama. Čuvanje našeg srca zavisi od nas samih, dodaje doktorka Pekić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.