Beograd u vodećem kanadskom dnevnom listu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd u vodećem kanadskom dnevnom listu

Vodeći kanadski nacionalni list "Glob end mejl" (Globe and Mail) objavio je putopisni članak o Beogradu sa fotografijama glavnih znamenitosti srpske prestonice.

"Glob end mejl" je jedan od dva kanadska dnevnika koji se štampa i prodaje širom Kanade od Atlantika do Pacifika, a osnovan je 1844. godine, pre no i sama Kanada (1867).

Putopis "Evropski grad o čijoj poseti niste razmišljali" je autorsko svedočanstvo o nedavnoj višednevnoj poseti Beogradu pisano ozbiljnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stilom sa akcentom na istorijsko-turističke znamenitosti verovatno nepoznate kanadskom čitaocu.

Autor tekst započinje i završava Nikolom Teslom za koga kaže da je naučni genije koji je "najveći deo života proveo u SAD, ali je uvek bio ponosni Srbin".

Putopisac je ranije putovao i u neke gradove u zemljama Istočne Evrope i smatra da je i Beograd među mestima koja odlikuje "bogatstvo u osobenoj hrani i vinima, književnosti i muzici", ali da je još uvek "nepročitana strana za većinu ljudi na Zapadu".

On je bio i u Muzeju Iva Andrića, u njegovom stanu "praktično nedirnutom od piščeve smrti 1975", ali priznaje da "nikad nije čuo za Andrića koji je 1961. dobio Nobelovu nagradu za književnost".

"Ako Kanada 'pati' od suviška geografije, Srbija je prebogata istorijom", kaže se u članku. Autor pominje Gavrila Principa i atentat na austrougarskog prestolonaslednika Ferdinanda, ali i činjenicu da su pucnji za Beograd označili početak Prvog svetskog rata.

Među znamenitostima Beograda navedeni su i (nedovršen) Hram Svetog Save, Kalemegdan, nezaobilazna Skadarlija, Titov grob, ali i Staro sajmište - nekadašnji logor u Drugom svetskom ratu. Kanadski putopisac odseo je i u hotelu "Jugoslavija" navodeći da je tu boravio i Vinston Čerčil i da je tu noćevala Elizabet Tejlor pri poseti Ričardu Bartonu tokom snimanja fila u kome je on glumio Tita.

Preporučujući posetu prestonici Srbije autor navodi da tome u prilog ide i činjenica da je grad jeftin za turiste: od hotelskog smeštaja, preko vožnje taksijem do organizovanih turističkih tura u koje se i sam uključio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd u vodećem kanadskom dnevnom listu

Izvor: Politika, 21.Nov.2014

OTAVA – Vodeći kanadski nacionalni list „Glob end mejl” objavio je putopisni članak o Beogradu sa fotografijama glavnih znamenitosti srpske prestonice...„Glob end mejl” je jedan od dva kanadska dnevnika koji se štampa i prodaje širom Kanade od Atlantika do Pacifika, a osnovan je 1844. godine,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.