Autorsko tumačenje izložbe Zorice Janković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autorsko tumačenje izložbe Zorice Janković

U petak, 11. marta u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske, u okviru pratećeg programa izložbe Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića, održaće se autorsko tumačenje izložbe Zorice Janković, višeg kustosa Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu.

Izložba Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića, autorke Zorice Janković, predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << životu Srbije XIX veka.

Rođena u Firenci 14. maja 1859. godine kao Natalija Keško, od oca Petra iz Besarabije, pukovnika u ruskoj vojsci i majke princeze Pulherije Sturza od Moldavije, Natalija se 1875. godine udala za srpskog kneza Milana Obrenovića, a godinu dana kasnije rodila je Aleksandra, naslednika srpskog prestola. Zbog brojnih razmirica u braku razvela se 1888. godine.

Nakon proterivanja iz Srbije uprkos velikom protivljenju naroda i neredima na beogradskim ulicama 1891. godine, Natalija Obrenović se naselila u vili u Bijaricu, banjskom lečilištu na francuskoj obali Atlantika, koju je po sinu Aleksandru – Saši, nazvala „Sašino". Upravo u toj vili je Natalijin sin, prestolonaslednik Aleksandar, upoznao njenu pratilju i dvorsku damu Dragu Mašin, svoju buduću suprugu i srpsku kraljicu.

Posle Milanove abdikacije i Aleksandrovog stupanja na presto 1893. godine vratila se u Srbiju. Nakon tragičnog gubitka sina jedinca kralja Aleksandra Obrenovića u Majskom prevratu 1903. godine, kada dinastija Obrenović silazi sa istorijske scene, nastavila je da živi u Francuskoj u manastiru Sionske Bogorodice.

Materijalno je pomagala srpski narod u balkanskim ratovima i u toku Prvog svetskog rata. Preminula je u Parizu 5. maja 1941. godine i počiva na groblju varošice Lardi kraj Pariza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.