ANONIMNO PISMO Profesore optužuju da poklanjaju ocene i pišu maturske radove đacima

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANONIMNO PISMO Profesore optužuju da poklanjaju ocene i pišu maturske radove đacima

Teške optužbe o povlašćenom položaju nekih đaka iznete su u anonimnom pismu koje se pojavilo u Zrenjaninskoj gimnaziji i potpisano je sa “učenici”.

Kliknite za uvećanje (+)

Anonimno pismo, koje se pojavilo u zgradi škole, upućeno je “Nastavničkom kolektivu Zrenjaninske gimnazije”. U njemu se iznosi niz teških optužbi, od poklanjanja ocena, zahvaljujući kojima su pojedini đaci postali “vukovci”, iako to nisu zaslužili, do toga da su profesori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekim povlašćenim đacima pisali maturski rad.

“Zbornicu potresa skandal: Jednoj osobi popravljen je veliki broj ocena, da bi ta osoba završila srednju školu kao Vukovac, mada je iz nekih predmeta trebalo da ima trojku!”, navodi se između ostalog u pismu, koje zvanično nije stiglo do nastavničkog kolektiva, ali kruži društvenim mrežama.

Dalje se navodi da je na određene profesore vršen ogroman pritisak, da je jednom učeniku čak profesor napisao i maturski rad, da ta osoba ni jednu godinu nije imala prosek 5,00, i još mnogo toga. Čudno je, ipak, da se u nepotpisanom letku ne navodi konkretno ime, i da se reaguje sedam dana nakon što su maturantima gimnazije ocene zaključene.

- Čuo sam da se takvo pismo javlja na Fejsbuku, a nalaženo je i po toaletima gimnazije i na zidovima. Iako je upućeno nastavničkom kolektivu, ono do zbornice, niti do mene, nije došlo. Iz tog razloga ne želim da ga komentarišem. Nisam dovoljno upoznat sa sadržajem, niti sa navodnim optužbama – kaže direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković.

Radaković naglašava da je nezadovoljstva učenika i roditelja na završnim godinama bilo otkako je škole. „Uvek je bilo i pritisaka, ali je zakon jasan i po njemu se postupa. Profesor predlaže ocenu, utvrđuje je odeljensko veće, a njega vodi odeljenski starešina“, objašnjava Radaković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.