Medalje za srpske plave šlemove

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje za srpske "plave šlemove"

U komandi mirovne misije UN na Kipru pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobili medalje za vreme provedeno u toj misiji.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u pet mirovnih misija UN nastavljaju da dobijaju priznanja za svoj rad, među kojima je najnovije za učešće u mirovnoj misiji UN na Kipru. 

Uz Kipar, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije učestvuju u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače i u Libanu, a Ministarstva unutrašnjih poslova u misijama UN u Liberiji, na Kipru i Haitiju.

Pripadnici Ministarstava odbrane i Vojske Srbije su u mirovnoj misiji u Libanu angažovani u sastavu španskog kontigenta mirovnjaka, dok su u Čadu, u mirovnoj misiji koja je završena, bili zajedno s norveškim mirovnjacima.

U komandi mirovne misije UN na Kipru 45 pripadnika Vojske Srbije dobilo je 22. februara medalje UN za vreme provedeno u misiji, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Da uspešno angažovanje srpkih "plavih šlemova" u očuvanju globalnog mira nije retkost, pokazuje i svečanost, u septembru prošle godine, u slovačkom gradu Trenčinu, kada su srpskim mirovnjacima takođe uručena odličja UN.

Medalje su tada uručene majoru Zoranu Nestoroviću, zastavniku Srđanu Vidakoviću i starijem vodniku Viktoru Uroševiću, koji su na Kipru bili u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta.

Nestorović je tada istakao da je ponosan što je dostojno reprezentovao Srbiju i Vojsku Srbije, dodavši da je "čast biti pripadnik snaga UN i aktivno doprinositi miru tamo gde je to neophodno".

O sposobnosti i profesionalnosti srpskih "plavih šlemova" govori i to što im je u julu 2010. bilo povereno da brinu o sanitetskom obezbeđenju generalnog sekretara UN Ban Kimuna, koji je tada boravio u Kongu.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN u Kongu Alan Dos, koji završava mandat u toj zemlji, zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije u toj misiji na odličnoj saradnji tokom njegovog mandata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.