Ketering smanjuje troškove za ishranu vojske

Izvor: Politika, 02.Apr.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketering smanjuje troškove za ishranu vojske

Slaviša Arsić sa katedre za logistiku na Vojnoj akademiji VS u Beogradu predlaže četiri načina kako da se organizuje sistem ishrane na štedljiviji način

Profesionalizacija Vojske Srbije, i smanjenje njenog brojnog stanja učinili su nerentabilnim kadetski restoran na Vojnoj akademiji i sistem za pripremu i podelu hrane. Kapacitet je 40 odsto veći od trenutnih potreba a to, bez razloga, uvećava troškove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ove kuće u kojoj je, po cenovniku od 10. februara 2009, doručak vredeo 99, a užina 35 centi,dok su ručak i večera koštali 2,46, odnosno 1,49 evra.

Baveći se ovim područjem, Slaviša Arsić sa katedre za logistiku na Vojnoj akademiji je došao do zaključka da je moguće smanjiti ili sasvim izbrisati negativne stavke, bilo upošljavanjem viška kapaciteta ili organizovanjem sistema ishrane na štedljiviji način. Svoje istraživanje, po principu „za i protiv”, on je sažeo u posebnom radu o ekonomskoj vrednosti unapređenja sistema ishrane na VA.

– Slobodne kapacitete kadetskog restorana, onih 40 odsto, moguće je, na primer, uposliti za pripremu hrane namenjene drugim organizacionim celinama Vojske Srbije. Nedaleko od VA, u prečniku od hiljadu metara, postoje dve kasarne koje samostalno pripremaju hranu i takođe imaju znatan višak kapaciteta. Objedinjavanjem sve tri kuhinje i oslanjanjem na restoran VA, koji je najveći i najsavremeniji, postigla bi se puna uposlenost i istovremeno smanjili troškovi ishrane po abonentu – kaže Slaviša Arsić za „Politiku”.

Kao dokaz prednosti pripremanja hrane u svojoj režiji, on navodi podatke o uštedama u kadetskom restoranu tokom 2010. godine, postignute nastojanjem rukovodstva VA da se programira broj obeda.

– Iskustvenom procenom na osnovu više pokazatelja, prognoziran je broj abonenata koji su inače prijavljeni za ishranu u određenom danu ali se, iz nekog razloga, neće pojaviti. Time je izbegnuto da se pripremaju obroci koje niko neće upotrebiti. Na rečeni način, samo tokom te godine, restoran je uštedeo po 19.080 užina i doručaka, 20.853 ručka i 29.402 večere, što iznosi 105.590 evra.

Za sledeće moguće rešenje, oficir Arsić pominje angažovanje Vojne ustanove „Dedinje” kao snabdevača pripadnika VA gotovom hranom. „Dedinje” ima četiri restorana od kojih su dva sposobna za pripremu više od hiljadu obroka. Centralni dom Voske je izuzet, jer vikendom izdaje prostor za proslave a hotel „Bristol” bi ušao u krug mogućih snabdevača ali tek posle proširenja svoje kuhinje. U prednosti „Dedinja” Arsić ubraja pouzdanu kontrolu hrane, iskustvo u pripremi obroka za VS i cenu koja bi postavljanjem celishodnije organizacije mogla biti konkurentna.

Kao treću mogućnost Arsić je naveo nabavku hrane na tržištu, sklapanjem ugovora sa servisom za pružanje usluga ishrane na udaljenoj lokaciji – keteringom. Pominje šest preduzeća sa šireg područja Srbije, od Čačka i Vršca do Beograda, sa takvim programom. Među njima i „Jat – Ketering” koji obezbeđuje dnevnu proizvodnju do 6.000 obroka, po međunarodnim standardima. Do sada su pripremili više od 40 miliona obroka i najveći su srpski proizvođač u svojoj branši.

– Armije nekih zemalja u susedstvu Srbije uvele su ketering u sistem ishrane i veoma brzo ostvarile značajne materijalne uštede,dok su na duži rok uočeni i neki nedostaci. Oni bi, promenom internih pravilnika, mogli da budu otklonjeni – veli Arsić.On opisuje i nova iskustva stranih armija u ishrani svojih pripadnika. Austrijska vojska, recimo, godišnje je za ishranu davala 75 miliona evra, ali je posle prelaska na sistem „skuvaj i rashladi” broj mesta na kojima se priprema hrana smanjila 75 procenata, broj stanica za podelu 34, a personal 52 odsto.

A četvrti način da se reši ishrana na akademiji koja školuje budući oficirski kor Vojske Srbije, smatra Arsić, jeste da se restoran ustupi na korišćenje stručnom civilnom preduzeću, uz zadržavanje postojećeg osoblja, potrebnu prekvalifikaciju i modernizaciju tehnike u režiji zakupca.

Promene u načinu ishrane planiraju se i u Vojsci Ruske Federacije. General-major Aleksandar Lapin rekao je za „Rusku reč” da će ruska vojska tradicionalni način ishrane u svojim formacijama zameniti obedovanjem po principu „švedskog stola”. Jelovnik će biti sastavljen na osnovu želja samih vojnika, a prema odluci Ministarstva odbrane RF na svakom spratu kasarne moraju biti uređene posebne prostorije za ispijanje čaja.

Vojska Republike Češke osnovala je mešovitu firmu za pripremu i podelu hrane a svaki abonent ima određenu platnu karticu na koju je prethodno uplatio novac za željeni broj obeda. Izlazeći iz restorana, profesionalni vojnik ili oficir prolazi pored elektronskog uređaja na kome, unošenjem broja sa jelovnika odabira hranu za naredni dan, a zatim provlači svoju karticu kroz čitač i potvrđuje izbor. Sutra, na početku linije za podelu hrane takođe provlači karticu i to kroz čitač koji ima dvostrani displej, pa kuvar iza linije vidi šta je naručeno i to poslužuje. Tako nema uzaludnog bacanja skuvane hrane, štedi se vreme za pripremu, ubrzava nabavka i smanjuju troškovi, što je važno svakoj vojsci na svetu.

Gvozden Otašević

objavljeno: 02.04.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.