Ispitivanje modernizovanog streljačkog naoružanja u Nikincima

Izvor: RTS, 30.Jul.2016, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispitivanje modernizovanog streljačkog naoružanja u Nikincima

Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je vojni poligon Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima, gde je informisan o rezultatima postignutim tokom uporednog ispitivanja novog i modernizovanog streljačkog naoružanja, sprovedenog gađanjem iz 14 tipova oružja različitog kalibra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da je unapređenje efikasnosti streljačke vatre jedinica Vojske Srbije predstavlja jedan od prioriteta resornog ministarstva.

"Tokom ispitivanja novog i modernizovanog domaćeg streljačkog naoružanja i onog na upotrebi u jedinicama Vojske želimo da sagledamo efikasnost poboljšanja sistema oružja, optoelektronskog i nišanskog sistema, sistema municije i određenih ergonomskih karakteristika i da se, na osnovu toga opredelimo za optimalni model opremanja kako specijalnih tako i ostalih jedinica streljačkim naoružanjem i municijom", dodao je Miloradović.
Prema njegovim rečima, dosadašnja gađanja preliminarno su pokazala da su neki od ciljeva postignuti.
Novo i modernizovano streljačko oružje iz proizvodnog programa "Zastava oružja", sa novim sistemom municije i kvalitetnijim ergonomskim karakteristikama, opremljeno je i novom generacijom optoelektronskih i nišanskih sistema proizvedenih u "Teleoptiku" žiroskopima, "senzor infizu" i "sovi", dok novu generaciju municije koju koriste proizvodi užički "Prvi partizan", dodaje se u saopštenju.
U uporednom ispitivanju modernizovane automatske puške 7,62 mm i 5,56 mm, nove familije automatskih snajperskih pušaka i puškomitraljeza 6,5 mm "grendel", modernizovane snajperske puške 7,62 mm "lapua" i novih, modernizovanih pištolja, gađanjem ciljeva na rastojanjima od 25 do 1.800 metara, pored konstruktora i proizvođača, učestvuju i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, kao najefikasniji i najkompetentniji njihovi korisnici.
Iz Uprave za odbrambene tehnologije i Tehničkog opitnog centra kažu da će ispitivanja trajati još nekoliko dana, a zatim će se, na osnovu sprovedenih analiza postignutih rezultata, doneti zaključci o dostignutom nivou povećanja efikasnosti novog i modernizovanog streljačkog naoružanja i municije, ističe se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POLIGON NIKINCI: Ovako je srpski ministar odbrane lično gađao iz modifikovane automatske puške

Izvor: Kurir, 30.Jul.2016

..."Unapređenje efikasnosti streljačke vatre jedinica Vojske Srbije predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva odbrane", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad MiloradovićTokom ispitivanja novog i modernizovanog domaćeg streljačkog naoružanja i onog na upotrebi u jedinicama...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.