Diković i Kotevski o unapređenju saradnje vojski Srbije i Makedonije

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković i Kotevski o unapređenju saradnje vojski Srbije i Makedonije

Načelnici generalštabova vojski Srbije i Makedonije generali Ljubiša Diković i Gorančo Kotevski razgovarali su danas u Beogradu o unapređenju i do sada odlične saradnji dve vojske, kao i o bezbednosnim pitanjima u regionu. Kotevski je posle sastanka rekao novinarima da je sa Dikovićem razgovarao o bezbednosnim pitanjima u cilju povećanja stabilnosti i bezbednosti u regionu.

On je izrazio uverenje da će ova poseta predstavljati dalji doprinos u unapređenju saradnje dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojske u skladu sa politikom vlada dve države po pitanju bezbednosti u regionu.

Kotevski je dodao da su se on i Diković saglasili da Vojska Srbije i Armija Makedonije odlično sarađuju. Prema njegovim rečima, Armija Makedonija zaintereosvana je za obuku njenih pripadnika u ABHO centru u Kruševcu izrazivši zahvalnost Dikoviću što je ponudio te kapacitete.

Kotevski je rekao da su tokom susreta razmenjena mišeljenja i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama sa mandatom UN, NATO i EU.

On je dodao i da je sa Dikovićem razgovarao o mogućnosti formiranja jedinica za reagovanje u kriznim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama.

- Ponudili smo kapacitete za obuku i trening na poligonu Krivolak, kao i u školi za obuku pilota, koja je najmodernija na Balkanu - rekao je on.

Diković je istakao da Vojska Srbije sa Armijom Makedonije ima izvanrednu saradnju navodeći da su u prošloj godini imali 23 planirane zajedničke aktivnosti.

On je zahvalio svom kolegi na pomoći upućenoj toko elementarinih nepogoda koje su prošle godine zadesile Srbiju istakavši da je Makedonija među prvima uputila specijalnu jedinicu sa 75 ljudi, 45 pumpi za vodu, agregate za struju...

Diković je naveo da su tri ključne aktivnosti u kojima se želi u unapređenju saradnje su oblasti obuke, vojne medicine i školovanja i usavršavanja.

Prema njegovim rečima, Armija Makedinije ima dobar centar za obuku pilota helikoptera, kao i poligon za dalekometna gađanja za čije korišćenje je zainteresovana Vojska Srbije.

On je dodao da, s druge strane, Vojska Srbije ima ABHO centar, bazu Jug za multinacionalne operacije, tehničko remontne zavod... koji su ponuđeni madonskoj armiji za korišćenje.

Diković je dodao da između dve vojske nema otvorenih pitanja ili pitanja o kojima ne možemo da razgovaramo dodavši da je tokom sastanka razgovarano i o predstojećem susretu ministara dve države.

On je dodao i da je i sa načelnikom generalštaba Armije Makedonije razgovarao i o potencijalnim bezbednosnim izazvovima na ovim prostorima. Kotevski koji predvodi delegaciju Armije Makedonije tokom posete će obići deo komandi jedinica Vojske Srbije, a danas će prisustvovati i obeležavanju Dana garde Vojske Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.