Dan traganja i spasavanja na Kopaoniku

Izvor: RTS, 27.Jul.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan traganja i spasavanja na Kopaoniku

U Dolini sportova na Kopaoniku, Vazduhoplovni savez Srbije je, u saradnji sa Vojskom Srbije, Gorskom službom spasavanja Srbije, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva i Ministarstvom unutrašnjih poslova, organizovao Dan traganja i spasavanja.

U Dolini sportova na Kopaoniku izvedena je praktična demonstracija spasavanja dva pilota paraglajdera, sa drveta i stuba žičare. U simuliranoj akciji spasavanja učestvovali su piloti paraglajdera, spasioci Gorske službe spasavanja Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 890. mešovita helikopterska eskadrila Vojske Srbije sa helikopterom Mi-17.

"Dan traganja i spasavanja organizovali smo u sklopu projekta Prekograničnog vazduhoplovnog povezivanja", objasnio je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije. "Veliku zahvalnost dugujemo prvenstveno Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, sa kojima smo imali odličnu saradnju. Ističem da je služba Gorske službe spasavanja pokazala visok nivo obučenosti i koordinacije na terenu. Iskreno se nadam da ćemo uspeti u nameri da sportsku avijaciju više uključimo u službu traganja i spasavanja i time podignemo nivo bezbednosti građana Republike Srbije."

Pre izvođenja praktičnog dela, održan je okrugli sto na kojem su predstavnici svih uključenih institucija, predstavili svoju ulogu u ovakvim situacijama. Nakon toga su spasilačke službe, VSS i GSS prezentovali način praćenja i lociranja pilota.

"Cilj ove akcije je usaglašavanje i postizanje kooperativnosti svih organizacija i jedinica koje imaju svoju ulogu u zadacima traganja i spasavanja na teritoriji Republike Srbije", relkao je Bojan Dragutinović iz Gorske službe spasavanja.

Demonstraciji je prisustvovao i veliki broj građana koji su nakon završetka programa imali priliku da se ispred helikoptera fotografišu sa pilotima VS i spasiocima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.