Putin na vojnoj paradi u Beogradu

Izvor: VOA, 16.Okt.2014, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin na vojnoj paradi u Beogradu

Ruski predsednik je nakon polaganja venca na spomenicima oslobodiocima Beograda i Crvenoj armiji obećao dalju podršku Srbiji. Vojnoj paradi povodom godišnjice oslobođenja Beograda, 20. oktobra, prisustvovalo oko 20.000 građana

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom posete Beogradu u četvrtak obećao dalju rusku podršku Srbiji, te poručio da Rusija ne trguje svojim prijateljstvom. Povodom njegovog dolaska, u okviru obeležavanja 70-godišnjice oslobođenja Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << od fašizma, u glavnom gradu Srbije organizovana je vojna parada. Iz publike su se čuli povici "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

Parada je počela uz zvuke "Marša na Drinu", svečanom paljbom i himnom Republike Srbije, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić zvanično je sa centralne bine ispred "Palate Srbije" izjavio je na vojnoj paradi da je Srbija iza sebe ostavila ratove, a da je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova.

"Danas Srbija svoj ekonomski razvoj bazira na slobodnom pristupu ruskom tržištu i investicijama iz Rusije, a svoju energetsku stabilnost na ruskim energentima, posebno na Južnom toku, po kome će nas jednog dana naslednici pamtiti kao što mi pamtimo zajedničke bitke", rekao je Nikolić.

Nakon iskakanja padobranaca iz helikoptera, počeo je defile Vojske Srbije. Oko 20.000 građana, prema procenama medija, prisustvovala je vojnoj paradi.

Ruski predsednik je ranije, u toku susreta sa vlastima Srbije, istakao da Srbija i Rusija sarađuju i u drugim oblastima, poput energetike, visokih tehnologija i poljoprivrede.

“Srbija je danas već povećala izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Taj izvoz je porastao na 130 do 150 miliona dolara. Ako realizujemo naše sporazume koji su postignuti danas, za kratak period taj izvoz može da dostigne 500 miliona dolara. To je veoma povoljno i za srpsku ekonomiju, to su nova radna mesta, novi poreski prihodi. To je povoljan faktor i za Rusiju, jer sada postoje slobodne niše, posle uvođenja ruskih ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su se priključile sankcijama”, rekao je Putin, te dodao da je sada prava šansa za saradnju sa Rusijom.

On je podsetio da su ruske investicije dostigle tri milijarde dolara, te da “naša vodeća preduzeća rade uporno”.

“Jedno od glavnih preduzeća u našoj saradnji je NIS koji povećava svoju proizvodnju. Ruski učesnici su već investirali dve milijarde dolara i spremni su da investiraju još jednu milijardu. Kada je ruska kompanija nedavno ulazila u NIS, to je bilo preduzeće koje je poslovalo sa gubicima, danas radi uspešno i najviše poreza uplaćuje u srpski budžet. Naša druga kompanija, Lukoil, već je investirao 400 miliona dolara i spreman je da razvija svoju saradnju”, rekao je Vladimir Putin.

Kada je reč o kosovskom pitanju, ruski predsednik je istakao da se njegova zemlja sve vreme trudi da se “taj problem reguliše na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, uvek smo se pridržavali takvog stava i namerovamo da ga se pridržavamo”.

Imamo veoma čvrste odnose na političkom nivou sa Srbijom, kazao je Putin.

“Računamo da će Beograd voditi OSCE 2015. godine, i da ćemo u tom trenutku moći da nastavimo konstruktivnu saradnju sa tom međunarodnom organizacijom, u ovom slučaju uz podršku naših srpskih prijatelja.”

Šef ruske države pozvao je Tomislava Nikolića da dođe u Moskvu iduće godine, na proslavu 9. maja, na proslavu 70 godina od pobede nad nacizmom.

Putina su na početku posete Beogradu na aerodromu “Nikola Tesla” dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić.

Predsednici Nikolić i Putin zatim su odali počast borcima palim za oslobođenje Beograda, te položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoj armiji, posle čega su se upisali u spomen knjigu.

Po dolasku putina pred Palatu Srbija u Beogradu, zvonila su zvona sa obližnje crkve.

Putin se zahvalio na pozivu da poseti Beograd u vreme proslave 70-godišnjice oslobođenja:

“To je bila zajednička borba za pravu stvar. Bilo je puno toga što smo zajedno uradili u prošlosti, siguran sam da ćemo u budućnosti moći da uradimo puno dobrih stvari. Vi ste spomenuli stav Rusije vezan za Kosovo. Rusija zauzima principijelan stav, a on se ne bazira samo na prijateljstvu i bliskosti, nego i na međunarodnom pravu. Mi smo podržavali Srbiju i nastavljamo da je podržavamo. Rusija ne trguje svojim prijateljstvom. Što se tiče ekonomskih veza, one imaju tendenciju da rastu. Uslovi su takvi da možemo još veće rezultate da postignemo. U pravu ste možemo to. Ja se nadam da ćemo tokom kontakta sa vama i sa vlastima Srbije naći dodatne rezerve da poboljšamo sve to”, rekao je ruski predsednik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poželeo je u Palati Srbija Putinu dobrodošlicu, rečima da će Srbija nastaviti da održava prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

"Srbija vidi u Rusiji svog velikog saveznika i partnera i neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji. Ali, mi i nemamo izbora, mi ne možemo drugačije. Naša ekonomska saradnja prati naše prijateljstvo", rekao je Nikolić.

Putin je u Beogradu imao odvojene razgovore i sa predsednikom i sa premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić je Putinu uručio orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Vojnom paradom i posetom ruskog predsednika Srbija obeležava sedamdeset godina od oslobađanja Beograda i pobede nad fašizmom, i to četiri dana pre istorijskog datuma u kom je glavni grad Srbije zaista konačno oslobođen.

Do pomeranja datuma došlo je upravo kako bi proslavi prisustvovao prvi čovek Rusije, odnosno zbog prilagođavanja njegovim obavezama.

Velikom vojnom paradom u Beogradu obeležava se i stota godina od početka Prvog svetskog rata. Parada je biti neka vrsta kulminacije posete predsednika Rusije. Pod nazivom "Korak pobednika" održala se u Novom Beogardu, na prostoru kod "Palate Srbija".

Protekle sedmice taj deo Beograda dobrim delom je blokiran zbog prisustva velikog broja vojnih vozila. Takođe, Savom i Dunavom su patrolilirala vojna plovila, dok su glavni grad Srbije, u okviru priprema za paradu, intezivno nadletali avioni, uključujući i nekoliko letelica pristiglih iz Rusije.

Generalna proba, uz učešće čitavog vojnog vrha, je održana u utorak. Poslednji put vojna parada ovog obima u Beogradu je organizovana pre 29 godina.

Poseta predsednika Rusije je njegova treća poseta Beogradu - 2001. godine je posetio Srbiju kao šef države, a 10 godina kasnije i kao premijer.

Putin se u Rusiji sastajao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u pet navrata od sredine 2012. godine, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem jula ove godine.

Putinova poseta Beogradu biće izuzetno pažljivo praćena u svetu. Srbija je jedna od retkih država kandidata za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine, a Zapad očekuje da Beograd jasnije odabere stranu kada je reč o ukrajinskoj krizi, odnosno da odustane od insistiranja na izbalansiranom stavu.

Iako zapadne prestonice zvančno saopštavaju da ne vide problem u Putinovoj poseti Srbiji, nezvaično se može čuti da Brisel sa rastućom zabrinutošću gleda na porast ruskog uticaja ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.