Vidovdanska Litija 2015. - manastir Sv. Justina Ćelijskog (VIDEO / FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 01.Jul.2015, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidovdanska Litija 2015. - manastir Sv. Justina Ćelijskog (VIDEO / FOTO)

U organizaciji SNO ''Srbi na okup'', a po blagoslovu nadležnog episkopa Eparhije raško - prizrenske u egzilu, vladike Artemija, po peti put Vidovdan je obeležen u manastiru Svetog Justina Ćelijskog u Barajevu a prethodila je svečana litija koja je prošla od centra Beograda ka mestu obeležavanja stazom dugom 35 kilometara.



   
Vernici pred polazak na litiju. / >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Foto: Stevo Mrđen / KM Novine    
Predsednik Organizacionog odbora svečane Vidovdanske litije, dr Snežana Antonijević, u izjavi za KM Novine naglasila je izuzetnu važnost svečanog obeležavanja Vidovdana.

"Bitno je iz dva razloga. Prvo, obeležavanje Vidovdana kao nacionalnog praznika jer je to dan kada su Srbi odlučili kom carstvu pripadaju. A drugi razlog je zabrana boravka našeg episkopa, vladike Artemija kao i vernog monaštva na Kosovu i Metohiji, pa mi isto to što smo ranije organizovali od Gračanice do Gazimestana sada organizujemo od trga (centra Beograda) do manastira svetog Justna Ćelijskog (Barajevo). Dakle bitno je i sa duhovne a i sa nacionalne strane" rekla je Antonijevićeva.

 VIDEO: 


 FOTO: 


Broj učesnika svečane Vidovdanske litije iz godine u godinu primetno raste pa je tako ovo bila najmasovnija litija od kada je počela da se održava silom prilika, u Beogradu, nakon nezakonitog progona episkopa Artemija sa Kosova i Metohije.


Video i Foto: Stevo Mrđen
Pripremile: KM Novine


Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.