Zvanice nazdravljaju kraj jatagana Hajduk Veljka

Izvor: Prva.rs, 23.Jun.2017, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanice nazdravljaju kraj jatagana Hajduk Veljka

Skulptutu Adama iz Lepenskog vira, pirotski ćilim, jatagan Hajduk Veljka Petrovića, Karađorđevu dolamu, ali i maketu Tesline laboratorije na Long Ajlendu i kako je izgledao tipičan građanski salon s početka 19. veka u bidermajer stilu, danas će, između ostalog, u Palati "Srbija" moći da vide zvanice na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Centralni deo programa odvijaće se u velikoj sali Palate, dok je bogata umetnička postavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << raspoređena u osam tematskih salona. U zapadnom foajeu su eksponati Narodnog muzeja koji svedoče o civilizacijama i kulturama koje su živele i ostavile trag na teritoriji Srbije. Tu se nalaze i bronzane biste 17 rimskih imperatora rođenih na tlu naše zemlje.
Jedna od postavki posvećena je "Topličkom ustanku 1917", s obzirom na to da se u ovoj godini obeležava jubilej - 100 godina od oslobođenja Toplice i Jablanice, i ona prikazuje fotografije, ratne dnevnike Koste Pećanca, oružje i druga svedočanstva o stradanju učesnika ustanka.
U salonu "Crna Gora" postavljen je portret Hajduk Veljka Petrovića, dok su u vitrini pištolji kremenjaci i Veljkov jatagan. U salonu "Srbija" zvanice će moći da vide dolame Karađorđa i Miloša Obrenovića, kao i repliku Dušanovog zakonika...
Lični pečatnjak kneza Strojimira, kopija fresaka Svetog Save iz manastira Mileševe i loze Nemanjića iz manastira Dečani postavljeni su u salonu "BiH". Gosti će videti i eksponate Muzeja Nikole Tesle - radio-aparat "kosmaj 49" i prvi TV aparat u nekadašnjoj Jugoslaviji, proizveden u fabrici "Nikola Tesla" 1958. godine.
- Gosti koji budu videli prsten kneza Strojimira moći će da shvate da je Srbija još u devetom veku posedovala državnu administraciju i tako komunicirala sa drugim državama - rekao je u četvrtak generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.
Upoznavanje sa srpskom kulturnom i istorijskom baštinom zvanice će završiti u salonu "Beograd", gde se, kako je rekao Selaković, spajaju prošlost i budućnost. Ispod foto-zida, na kojem je prikazan Kalemegdan, nalazi se građanski salon iz 19. veka sa eksponatima iz dvora Obrenovića, čaša od venecijanskog stakla, kaminski sat... S druge strane, nalazi se maketa projekta "Beograda na vodi".
Predviđeno je i da se u salonu u kom se predstavlja centralna i zapadna Srbija čuju frulaši, a tamburaši u "vojvođanskom". Zvanice će moći da probaju mantije, sudžuk, sjenički sir, štrudle, knedle, pirotsku peglanu kobasicu i kačkavalj...
Prema Selakovićevim rečima, više od sto srpskih vinara prijavilo se da pokloni svoja vina, ali zbog prostora, svoje proizvode prikazaće samo njih 57. Inače, oko 700 do 800 ljiljana, ruža, irisa i eustoma biće raspoređeni u bojama srpske zastave, u kombinacijama belo-plavo i belo-crveno.
Pre svečanog prijema, predsednik Vučić će tokom dana imati niz bilateralnih susreta sa stranim zvaničnicima, koji već dva dana pristižu u Beograd.
Izvor: tanjug/ novosti

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.