Zukorlić: Uslov za novi genocid je zaboravljanje poslednjeg

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Uslov za novi genocid je zaboravljanje poslednjeg

NOVI PAZAR - Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je danas da IZ u Srbiji neće prihvatiti deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ukoliko u njoj bude falilo "jedno slovo od reči genocid".

"Beograd, kao simbol vlasti, mora da zna da između nas, i njega, između nas Bošnjaka kao nacionalnog korpusa i Beograda kao osovine vlasti, postoji nešto što se zove genocid", rekao je Zukorlić u subotu uveče u Novom Pazaru na završnoj svečanosti povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obeležavanja tri godine od Objediniteljskog sabora zajednice kojom rukovodi.

Bošnjaci više ne prihvataju izvinjenje

Od subote je u proceduri u Skupštine Srbije predlog Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici koju je podnelo 114 poslanika vladajuće većine.

U Predlogu Deklaracije piše da Narodna skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice koji je u julu 1995. izvršen kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (MSP) i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

Muftija Zukorlić je izneo tvrdnju da se "taj genocid dešavao u jedanaest navrata", a poslednji je bio u Srebrenici.

Prvi uslov za novi genocid je zaboravljanje i omalovažavanje poslednjeg genocid, kazao je dalje Zukorlić.

"Hoću da mi se dokaže da je taj Beograd spreman da ukloni barijeru između nas, a koja se zove genocid i to na deklarativan i praktičan način", naveo je muftija.

Bošnjaci u Srbiji više ne prihvataju izvinjenje, nije im, kaže, sve jedno i zato "tražimo da napišete genocid", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je zatražio "sto posto prava Bošnjacima, plus hedije i darove da nas malo paze i maze", a to se, dodao je, u evropskoj terminologiji zove pozitivna diskriminacija.

BKZ nikada neće "kleknuti Beogradu"

Muftija je sve bošnjačke partije i organizacije pozvao da na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, 6. juna, podrže listu Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) kojom rukovode čelnici IZ u Srbiji.

Istakavši da je ponovo došlo vreme za versko i nacionalno jedinstvo Bošnjaka, Zukorlić je primetio da će se Bošnjaci i na ovim izborima okupljati oko, kako je rekao, dva bajraka - jednog u Beogradu i jednog koji je u rukama BKZ.

"Pa bujrum. A ja mislim da taj beogradski bajrak nema šanse… Apsolutno ne može okupiti bošnjačke snage u Sandžaku. Jer to je neprirodno", rekao je on.

BKZ je po Zukorliću, treća je bošnjačka institucija, pored IZ u Srbiji i Internacionalnog univerziteta, koja, kako je rekao, nije i nikada neće "kleknuti Beogradu".

"Mi samo hoćemo da igramo pošteno, a to znači da će morati doći vreme da Beograd sedne sa nama za sto da pregovara", kazao je muftija koji veruje da će do tih pregovora, kako kaže, "na ravnoj osnovi doći sutra, prekosutra, za godinu, dve, pet…, za istoriju to nije bitno".

Kritikujući političare Bošnjake u vlasti Srbije, Zukorlić ih je zamolio da muslimanima više ne pomažu "preko Beograda".

"Hajde budite sandžački, budite bošnjački, budite muslimanski…Odavde ste krenuli. Da niste bili muslimani, da niste bili Bošnjaci, da niste pod tim barjakom krenuli niko za vas ne bi znao gospodo", kazao je muftija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić o Deklaraciji

Izvor: RTS, 28.Mar.2010

Islamska zajednica u Srbiji neće prihvatiti deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ukoliko u njoj "bude falilo jedno slovo od reči genocid", poručio Muamer Zukorlić...Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je da IZ u Srbiji neće prihvatiti deklaraciju o osudi zločina...

Nastavak na RTS...

Zukorlić protiv deklaracije bez genocida

Izvor: Glas javnosti, 28.Mar.2010

NOVI PAZAR - Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je da IZ u Srbiji neće prihvatiti deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici ukoliko u njoj bude falilo "jedno slovo od reči genocid"...- Beograd, kao simbol vlasti, mora da zna da između nas, i njega, između nas...

Nastavak na Glas javnosti...

Zukorlić: Uslov za novi genocid je zaboravljanje poslednjeg

Izvor: SrbijaNet.rs, 28.Mar.2010

Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je danas da IZ u Srbiji neće prihvatiti deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ukoliko u njoj bude falilo “jedno slovo od reči genocid”.  “Beograd, kao simbol vlasti, mora da zna da

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Islamska zajednica neće podržati Rezoluciju o Srebrenici

Izvor: Blic, 28.Mar.2010

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je danas da IZ u Srbiji neće prihvatiti deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ukoliko u njoj bude falilo “jedno slovo od reči genocid”..."Beograd, kao simbol vlasti, mora da zna da između nas, i njega, između nas Bošnjaka...

Nastavak na Blic...

Zukorlić: da se upiše genocid!

Izvor: Kurir, 29.Mar.2010, 03:27

BEOGRAD - Ukoliko u deklaraciji o Srebrenici ne bude jasno stajala reč genocid, Islamska zajednica u Srbiji je neće prihvatiti, rekao je glavni muftija ove zajednice Muamer Zukorlić. - Ako jedno slovo iz reči genocid bude izbačeno iz deklaracije, ja tu deklaraciju ne prihvatam! Neka znaju od sada,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.