Zna li pas koliko je sati?

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zna li pas koliko je sati?

Ako imate psa, verovatno vam je poznata panika koja nastaje usled toga što je vreme da izađete iz kuće i ostavite svog ljubimca. Ponekad nam deluje kao da pas misli da se nikada nećemo vratiti. Sati koje provedu sami njima deluju kao večnost, pošto ne znaju da gledaju na sat. Ili možda ipak znaju?

Mnogi vlasnici tvrde da njihov ljubimac tačno zna kada je uobičajeno vreme da se vrati kući, ili čak kada je vreme za rutinske radnje poput  šetnje. Kako je to moguće? Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << malo kreativnog razmišljanja, naučnici su pronašli odgovor na pitanje da li pas zna koliko je sati, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Prema jednoj teoriji, vreme procenju na osnovu svog čula mirisa.

Psi vode računa o tome koliko određeni mirisi blede, i pamte da se određene stvari dešavaju onda kada miris dostigne određeni nivo jačine.

Tako, na primer, vaš ljubimac možda zna da uskoro treba da stignete kući jer vaš lični miris bledi do određene mere u vreme kada otprilike treba da krenete kući. Jedan par je to i proverio, prevarivši psa tako da je izgubio osećaj za vreme, o čemu svedoči i video klip:Aleksandra Horovic, psiholog i stručnjak za ponašanje pasa u jednom intervjuu objasnila je ovu teoriju:

„Mirisi  govore o vremenu. Drugim rečima, jak miris je verovatno novi miris, koji tu skoro ostao. Slabiji miris je nešto što je ostalo u prošlosti. Pošto su sposobni da detektuju koncentraciju mirisa, oni ne samo da vide šta je u pitanju, već i koliko dugo je tu.“

Prema drugoj teroji, psi koriste nešto što se zove „cirkadijalni oscilatori“ kako bi procenili vreme. To znači da se oslanjaju na to kako se njihovo telo oseća u određeno vreme, pod uticajem nivoa hormona ili drugih fizioloških promena. Takav način procene vremena se može primetiti kod golubova.

Iako to možda ne čudi vlasnike, istraživanje potvrđuje da se psi više uzbude kada se ponovo sretnu sa vlasnikom, što su duže razdvojeni.

Psi koji su razdvojeni od svojih vlasnika više od dva sata, mnogo više se uzbude kada se ponovo sretnu nego psi koji provedu bez vlasnika samo 30 minuta.

Zanimljivo je da su psi izgleda sposobni da uoče razliku između 30 minuta i dva sata, ali nema nikakvih indikacija da primećuju razliku uzmeđu dva i četiri časa, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Ova tema zahteva još dodatnih istraživanja. Ali imajući u vidu koliko su iznenađujući trenutni rezultati, jasno je da je u pitanju plodno tlo za još više neverovatnih otkrića u odnosu na kompleksnu sposobnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.