Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni pečat Ričardu Drajfusu (FOTO)

Nagrada Jugoslovenske kinoteke Zlatni pečat za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji uručena je danas u Beogradu američkom glumcu Ričardu Drajfusu.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je Drajfus 32. dobitnik priznanja Zlatni pečat, koje je ustanovljeno pre 20 godina.

On je podsetio da tu nagradu mogu dobiti samo umetnici koji su došli u Beograd, a ranije je dodeljena Harviju Kajtelu, Nikiti Mihalkovu, Ralfu Fajnsu, Aleksandru Sokurovu, Liv Ulman >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i drugim filmskim stvaraocima.

Drajfus je rekao da voli i obožava svoj rad, a posebno ideju da njegova umetnost može uticati i da pogađa druge ljude.

"Nije mala stvar nasmejati ili rasplakati ljude. Bio sam nagrađivan, slavljen i plaćen, ali ništa nije toliko vredno, kako kada vidim da sam nekog nasmejao ili rasplakao", rekao je Drajfus.

Drajfus je mladim autorima iz Srbije poručio da u svom radu pokušaju da nađu jedinstvenu temu iz istorije Srbije i da je učine univerzalnom, a ne da ponavljaju primere iz britanske, američke ili ruske kinematografije.

On je rekao da se u Srbiji veoma dobro oseća, jer i sam potiče iz istočne Evrope i da u ljudima koje ovde sreće vidi lica svojih predaka.

Uručenju nagrade prethodilo je prikazivanje inserata iz filmova Ričarda Drajfusa "Bliski susreti treće vrste", "Devojka za zbogom", "Ajkula", "Čovek koga su pustili da živi", "Američki grafiti".

Drajfus je takođe obišao izložbenu postavku u galerijskom prostoru Jugoslovenske kinoteke, posvećenu istoriji filma i filmske umetnosti.

Ričard Drajfus dobitnik je nagrade Američke filmske akademije Oskar, objavio je dve knjige, a poznat je i kao društveni aktivista i glasnogovornik o pitanjima politike i korišćenja informacija u medijima.

Drajfus se zalaže za poštovanje privatnosti, slobodu govora, demokratiju i individualnu odgovornost, a posvećen je unapređenju podučavanja građanskog prava u američkom školstvu.

Osnivač je neprofitne organizacije TheDreyfussInitiative.org, a predvodi i nacionalnu inicijativu da se građanska kultura vrati mladima.

Na programu FEST-a u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazani filmovi Ričarda Drajfusa "Američki grafiti" koji je bio prikazan na FEST-u 1974. godine, "Dilindžer", "Klošar sa Beverli Hilsa", "Čeljust", "Devojka za zbogom", "Dudi visoko leti", "Ima li mesta za ljubav" i "Rozenkranc i Gildenštajn su mrtvi".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zlatni pečat Ričardu Drajfusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2015, 09:53

Nagrada Jugoslovenske kinoteke Zlatni pečat za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji uručena je u Beogradu američkom glumcu Ričardu Drajfusu...Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je Drajfus 32. dobitnik priznanja Zlatni pečat, koje je ustanovljeno pre 20 godina...On je podsetio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.