Žene - većina samo na papiru

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žene - većina samo na papiru"

Podela moći i odgovornosti sa muškarcima, to je plan Ženske platforme za razvoj Srbije u narednih pet godina.

Rodna ravnopravnost je, kako navode žene, preduslov razvoja Srbije.

Većina na papiru, ali bez dovoljno uticaja. To je slika položaja žena u srpskom društvu. Od 170 opština i gradova žene se nalaze na čelu samo pet mesta. Samo 16 odsto žena nalazi se na rukovodećim položajima

“Nedostatak dijaloga, nesklonost vladavini prava, sklonosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stereotipima u ponašanju bez obzira što su zabaranjeni zakonom i nevoljnost za učenje smatrajući se da mi sve znamo. i da je to sve što se dešava u savremenom svetu makar šta. i da mi znamo šta je tradicionalno dobro i po ženu i po muškarce, što odavno ne važi u svetu“, navodi potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić.

Na jednom mestu, u Skupštini Srbije, kao članice Ženske parlamentarne mreže, žene različite političke orijentacije spojili su zajednički ciljevi, da se jače čuje glas žena i da one što više budu zaposlene.

“Mislim da je problem kod muškaraca koji su praktično određene oblasti kao što su finansije kao što su spoljna poltiika u toj meri zauzeli da tu ima manje mesta za žene. Za žene ima više mesta u prosveti, socijalno radu i to želimo da menjamo“, istakla je Dubravka Filipovski iz Ženske parlamentarne mreže.

Predsednica Skupštine, dve potpredsednice Vlade i guvernerka jesu napredak za naše društvo, ali je potrebno ohrabriti žene da se više čuje njihov glas.

“Ženama treba dati mnogo više uloge i uticaja tamo gde je moć, tamo gde se stvarno odlučuje, gde su novci, gde su pare, gde je moć odlučivanja kada su u pitanju velika javna preduzeća i kada su u pitanju jake insitucije“, rekao je Meho Omerović iz skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava.

Među problemima koje žene ističu je i reforma političkih stranaka, jer je u mnogim strankama pitanje rodne ravnopravnosti samo deklarativno. Nabolji primer je činjenica da je Sanda Rašković Ivić jedina žena koja danas predvodi jednu političku stranku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.