Zeleno svetlo za hirurški lepak

Izvor: VOA, 16.Maj.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo za hirurški lepak

Ranije ove godine, prvi ikada biorazgradljivi hirurški lepak dobio je odobrenje od američke Agencije za hranu i lekove.

Iako su medicinski lepkovi postali uobičajeni, ni jedan nije imao dozvolu za upotrebu unutar tela, do sada.

Hiruruzi koriste novoodobreni lepak nazvan Tišju Glu ili lepak za tkivo, namenjen spajanju velikih delova i tkiva. Lepak je netoksična verzija hemijskog sastojka koji se koristio za pravljenje plastike. Sve je počelo kao eksperiment >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u laboratoriji, kaže professor hemijskog inženjeringa na univerzitetu u Pitsburgu, Erik Bekman.

“Istraživanje je bilo u vezi sa nečim što, da budem iskren, nije imalo nikakve veze sa lepkom za tkivo.”

Bekman i njegove kolege na stomatološkom fakultetu imali su nameru da naprave membrane za regeneraciju tkiva. Tokom procesa, oni su proizveli supstancu sličnu lepku. Umesto da objave svoje rezultate, oni su uočili šansu za razvoj i prodaju tog pronalaska.

“Prvi korak je bio da pronađemo poslovni tim koji bi nam zapravo pomogao da osnovnu tehnologiju pretvorimo u realni proizvod koji bi zatim prošao kroz regulativu.”

Bekman je koosnovao kompaniju Kohera Medikal 2006. godine. Jedna od prvih zaposlenih bila je Doti Klouer, naučnica koja je radila u kancelariji za razvoj preduzeća na univerzitetu Pitsburg. Ona je savetovala Bekmana o predstavljanju i upotrebi njegove tehnologije. Sada je zadužena za razvoj proizvoda.

“Mislim da je jedna od stvari koje su omogućile ovaj atraktivni biznis bila, na neki način, jednostavnost ideje. To je bio običan lepak koji možete da koristite unutar tela i svi su to razumeli. To je bilo nešto što niko nije imao u svom alatu.”

Kompanija Kohera je prikupila 75 miliona dolara za razvoj lepka za tkivo i sprovođenje kliničkih ispitivanja. Tišju Glu pokazao se kao čvrst, bezbedan i efikasan. Bekman kaže da je lepak takođe pomogao da se smanji nagomilavanje tečnosti posle hiruruške operacije, tako što je čvrsto držao spojeno tkivo.

Način na koji radi je da, ako možete da eliminišete mrtvi prostor između različitih ravni tkiva koristeći lepak za tkivo, postoji velika mogućnost da pošaljete pacijente kući bez hiruruških drenova.”

Novi lepak takođe znači manje komplikacija i brži oporavak za pacijenta. U Evropi, on je odobren za upotrebu kod raka dojke i operacije limfnih žlezda. Kompanija Kohera radi na razvoju još jednog lepka za hiruruške operacije na crevima. Doti Klouer kaže da je ovo uzbudljivo vreme za jednu mladu kompaniju.

“Sada imamo mogućnost da se povežemo sa tržištem, da razgovaramo sa lekarima, da počnemo prodaju i reklamiranje za ovaj odličan novi proizvod.”

Svakako, kaže Klouer, ovaj proizvod može da napravi razliku u životima ljudi.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.