Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2016, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zejd izvojevao bitku za asistente u nastavi

SARAJEVO - Slika uspješne inkluzije iz sarajevske Osnovne škole "Osman Nakaš" od septembra bi mogla imati epilog kakav dolikuje, a drugim obrazovnim ustanovama mogla bi biti model djelovanja u radu sa djecom s poteškoćama.

Jer, aneksom Memoranduma o saradnji i razumijevanju, koji su u Sarajevu potpisali Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, i Ines Kavalec, direktorica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << šansu", preciznije se reguliše uključivanje asistenata u nastavu.

Saradnja je predviđena za pripravnike, kao obavezan dio obuke nakon školovanja, a obrazovne ustanove su dužne da Udruženju predlože kandidate koje imaju i koje trebaju.

"Uočili smo da je za bolje funkcionisanje ovih aktivnosti potrebno da se dodatno preciziraju raspoređivanje i trajanje angažmana asistenata u školi, potreba škola za njima, motiviranje škola, monitoring aktivnosti i obaveze koje proizilaze angažmanom asistenata", pojasnila je Kavalčeva.

Dodala je da pripravnik može biti asistent samo u jednom odjeljenju za jedno dijete i to do kraja jednog polugodišta, kako bi se smanjio stres zbog promjena.

Šansa je ovo i za djecu s poteškoćama sluha i govora, kao i za Zejda Ćoralića, dječaka koji je u žižu javnosti dospio kada je učiteljica Sanela Numanović naučila čitav razred prvačića znakovnom jeziku, kako bi sporazumijevanje bilo kompletno.

Nakon što su za taj podvig dobili "Sarajevsku pahuljicu", drugari su 1.000 KM nagrade odlučili iskoristiti da plate Zejdovog asistenta i nastave da se druže s njim i ostatak školske godine.

Zejdova majka Mirvana ističe za "Nezavisne" da se nada kako će predviđeni memorandum olakšati situaciju njoj i drugim porodicama koje imaju dijete s istim poteškoćama.

"To je zaista ogromna stvar za djecu, a zatim za buduće stručnjake i sve radnike u radu s djecom, jer će ovo biti prilika da upoznaju suštinu inkluzije", rekla je Numanovićeva za "Nezavisne".

Obaveza resornog ministarstva je da obavijesti škole o načinu angažovanja pripravnika odnosno asistenata, o njihovim obavezama i načinu motivacije, o realizaciji edukacije pripravnika, ali i o izdavanju certifikata.

Prema riječima Aide Mikić, direktorice OŠ "Osman Nakaš", koju trenutno pohađa troje djece s poteškoćama, ustanova još nije dobila tu obavijest, ali će sigurno sarađivati kao i dosad.

"Razgovarali smo s Udruženjem gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo i imamo nagovještaje saradnje, u smislu da nam pomognu kod pronalaženja asistenta koji bi u ovom programu radio i sa Zejdom, odnosno sa djecom koja imaju poteškoće sluha i govora", rekla je Mikićeva za "Nezavisne".

Memorandumom je predviđeno i da će sve škole koje su omogućile provođenje inkluzivne nastave, pronašle pripravnika, mentora te aktivno radile u procesu, ući u izbor za titulu "Inkluzivna škola godine".

Navedeno je da pripravnici moraju ozbiljno shvatiti svoje obaveze i poštovati procedure, a to je da, između ostalog, moraju steći praksu u trajanju od 80 sati provedenih u direktnom radu s djecom s poteškoćama u razvoju unutar Servis centra "Dajte nam šansu".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.