Zbogom yu domenu

Izvor: RTS, 25.Mar.2010, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom yu domenu

U utorak, 30. marta prestaje da funkcioniše domen .yu, rečeno je u Registru nacionalnog internet domena Srbije.

Internet domen .yu prestaje da funkcioniše u utorak, 30. marta, rečeno je u Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Taj domen odlazi sa interneta na osnovu odluke Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve ICANN, rečeno je na konferenciji za štampu RNIDS posvećenoj odlasku domena .yu, kao i pripremama za zvanično uvođenje ćiriličkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << domena.

RNIDS je pozvao internet registre i operatere, kao i korisnike, da obave sve neophodne provere, podešavanja i prebacivanja kako bi nastavili da funkcionišu i po odlasku .yu domena sa interneta.

Registracija domena .rs počela je u martu 2008. i trebalo je da registar .yu bude trajno ugašen na kraju septembra prošle godine.

Odlukom ICANN taj rok je međutim produžen do 30. marta ove godine. Procenjuje se da će 30. marta nestati oko 4.000 domena .yu ali samo oko 200 njih nema domen .rs.

Trenutno je registrovano oko 55.600 domena .rs u pet adresnih prostora (.rs, .co.rs, .org.rs, .in.rs i .edu.rs, upravljanje postorom .ac.rs prepušteno je Konferenciji univerziteta a prostor .gov.rs je namenjen državnim organima, naveo je RNIDS.

Kada je o izboru ćiriličkog domena reč, predlaganje još traje i do kraja maja, očekuju u radnoj grupi za ćirilički domen, glasanje bi trebalo da pokaže koji je najbolji.

Domen treba da bude na srpskom jeziku i na ćiriličkom pismu i da oslikava interese Srbije i svih građana. Treba da ima najmanje dva slova od kojih bar jedno koje nije slično nekom latiničkom.

Inače, proces prijavljivanja država za registrovanje internacionalizovanih domena najvišeg nivoa (IDN ccTLD) počeo je u novembru 2009.

ICANN je do sada primio 16 zahteva za internet domen ispisan slovima lokalnog jezika i pisma od kojih su četiri (Egipta, Rusije, UAE i Saudijske Arabije) već prošla fazu provere tehničkih i lingvističkih zahteva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Još pet dana za prelazak na .rs domen

Izvor: Večernje novosti, 25.Mar.2010

Direktor Registra nacionalnog Internet domena Srbije Nenad Marinković pozvao je danas sve operatere i korisnike koji u okviru veb sajtova ili i - meil adresa koriste .yu domen da se preregistruju na novi .rs domen, kako bi posle 30. marta mogli i dalje da koriste sve Internet servise.

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.