Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog tuče košarkaša - srpski vicekonzul vraća se kući

BEOGRAD - Vicekonzul Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Igor Milošević povučen je sa te dužnosti i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu inostranih poslova Srbije.

Milošević je povučen zbog sumnje da je izdavanjem drugog pasoša omogućio bekstvo Srbinu Miladinu Kovačeviću, optuženom za pokušaj ubistva u američkom gradu Bingemtonu, početkom maja ove godine, navode u MIP-u.

I to se rešava "pritiskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na vladu"

Zahtev za lociranje i izručenje Kovačevića, za koga se sumnja da je pobegao u Srbiju, podneli su senatori Čarls Šamer i Hilari Klinton tražeći od američke državne sekretarke Kondolize Rajs da izvrši dodatni pritisak na srpsku vladu.

Kovačević, rodom iz Kule, na Univerzitetu Bingemton je igrao košarku, a uhapšen je početkom maja nakon što je u jednom baru pretukao svog kolegu Brajana Štajnhauera nanevši mu teške povrede od kojih je on od tada u komi.

Posle mesec dana provedenih u zatvoru, Kovačevićevi roditelji su platili kauciju od 100.000 dolara i on je pušten da se brani sa slobode.

Treći dan po izlasku iz zatvora, Kovačević je napustio SAD iako je pasoš uredno predao policiji.

Kovačevićevi roditelji potvrdili su medijima da su pomogli sinu da pobegne jer je, kako navode, on bio žrtva "medijskog cirkusa" samo zato što je Srbin. Oni su rekli i da je njihov sin iz SAD pobegao sa hrvatskim pasošem.

Nema izručenja - Hag je izuzetak

Amerikanci ovaj slučaj smatraju "veoma važnim" pa su u potragu ukjučeni Interpol i Federalni istražni biro (FBI). Američka policija veruje da se on nalazi u Srbiji.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije kažu da od američkih kolega nisu dobili nikakav zvaničan zahtev u vezi sa ovim slučajem.

Prema Ustavu Srbije, državljani Srbije ne mogu biti izručivani drugim državama u kojima bi im se sudilo, a izuzetak od toga je Tribunal u Hagu.

Sudski proces bi se u tom slučaju vodio u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MIP: Povučen vicekonzul Srbije u SAD

Izvor: Mondo, 29.Jun.2008

Vicekonzul Srbije u SAD povučen je sa svoje dužnosti i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, potvrdjeno je u MIP Srbije. Diplomata je povučen zbog sumnje da je izdavanjem drugog pasoša omogućio bekstvo Srbinu optuženom za pokušaj ubistva

Nastavak na Mondo...

Disciplinski postupak u MIP-u

Izvor: B92, 30.Jun.2008, 15:37

Beograd -- MIP pokrenuo postupak protiv konzula i vicekonzula u SAD Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića zbog kršenja pravila službe, saznaje B92... Vicekonzul Igor Milošević izdao je putnu ispravu Miladinu Kovačeviću i omogućio mu da napusti Sjedinjene Američke Države iako je Kovačević...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.