Zbog droge i oružja iza   brave i dvojica policajaca

Izvor: Blic, 22.Maj.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog droge i oružja iza brave i dvojica policajaca

Banjaluka - Policijska akcija „Kodžaga“, koja je u četvrtak po nalogu Tužilaštva BiH sprovedena u više gradova BiH, razbila je dve međunarodne organizovane kriminalne grupe, koje su se bavile švercom narkotika, potvrđeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema rečima v.d. direktora policije RS i načelnika Uprave kriminalističke policije u MUP RS Gojka Vasića, u akciji je do sada uhapšeno 60 osumnjičenih, dok se za 13, među kojima ima i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranih državljana, još traga. „Tužilaštvu BiH dostavljena su dva izveštaja sa imenima 51 osumnjičene osobe. Ostali osumnjičeni, koji nisu bili članovi, ali su sarađivali sa ovim kriminalnim grupama, biće procesuirani pred sudovima u Brčkom i Doboju" rekao je Vasić. On je istakao da su u akciji „Kodžaga" uhapšene osobe koje se smatraju vođama organizovanih kriminalnih grupa, ali i da su među osumnjičenima i dva policijska službenika - jedan iz MUP RS, a drugi iz policije Brčko Distrikta. „Uhapšeni se terete za promet 6,5 kilograma heroina, 180 kilograma skanka, 2.400 tableta ekstazija, 618 grama kokaina i više od 1.500 grama amfetamina, koji su pronađeni ranije, a smatra se da su ih švercovale osobe koje su uhapšene u poslednjoj akciji", objasnio je Vasić, dodajući da se osumnjičeni u akciji „Kodžaga" sumnjiče i za trgovinu oružjem.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je da na predmetu radi tim tužilaca, što do sada nije bila praksa. „To bi trebalo da donese više uspeha u rešavanju slučaja. Ova aktivnost je dovela do odličnih rezultata, ako ne i boljih od onih koje smo očekivali i zamislili", rekao je Barašin. On je potvrdio navode „EuroBlica" da je akcija pripremana više meseci, koliko su osumnjičeni praćeni. „Ovo je veliki udar na organizovani kriminal u svim delovima BiH, ali i regionu. Prikupljeni su brojni dokazi i nadam se da će konačan epilog i pred sudom biti pozitivan", naveo je Barašin. On nije želeo da govori o imenima uhapšenih, niti o onima protiv kojih će biti zatraženo određivanje pritvora, jer su osumnjičeni još uvek na saslušanju.

Jučerašnjoj konferenciji za novinare, uz Vasića i Barašina, prisustvovali su šef brčanske policije Goran Lujić i Edin Vranj iz Uprave Federalne policije, koji su istakli da je u akciji učestvovalo više od 700 policajaca iz čitave države.

Podsetimo, u akciji „Kodžaga" na području Brčkog, Doboja, Bijeljine, Banjaluke, Prnjavora, Odžaka, Čelića, ali i drugih gradova BiH, policija je pretresla više od 100 lokacija. Tokom pretresa pronađena je i zaplenjena droga, više od 20 automatskih pušaka, četiri pištolja, dva snajpera, više od 20.000 metaka, pet bombi, tri lovačke puške, prigušivač, više od 100 detonatorskih kapisli, 15 trotilskih metaka, dva tromblona, jedan ručni bacač i drugo naoružanje.

Zašto „Kodžaga"?

Na pitanje novinara - zašto je akciji nazvana „Kodžaga" i koje je značenje te reči, ni juče niko nije dao odgovor. „Prosto, to je samo kodni naziv akcije i ništa više. Nema tu nikakve simbolike", poručili su policijski čelnici. Ipak, istražujući značenje reči, juče smo došli do informacije da je Kodžaga jedno od prezimena u istočnoj Bosni, te da je akcija najverovatnije nazvana po prezimenu jedne od osumnjičenih osoba.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zbog droge i oružja iza brave i dvojica policajaca

Izvor: TimockeVesti.net, 22.Maj.2010

Banjaluka Policijska akcija „Kodžaga“, koja je u četvrtak po nalogu Tužilaštva BiH sprovedena u više gradova BiH, razbila je dve međunarodne organizovane kriminalne grupe, koje su se bavile švercom narkotika, potvrđeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.....Procitajte...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.