Zatvoren Megaapload

Izvor: Blic, 20.Jan.2012, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren Megaapload

Jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova, Megaapload (Megaupload.com), zatvoren je danas a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je Megaapload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.

Optužba je otvorena dan pošto su Vikipedija i drugi sajtovi bili zatvoreni na jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dan iz protesta zbog predloga zakona u američkom Kongresu koji bi trebalo da suzbiju internet pirateriju.

Ministarstvo pravde SAD navelo je u saopštenju da su Kim Dotkom, ranije poznat kao Kim Šmic, i još tri direktora Megaaploada uhapšeni danas na Novom Zeleandu na zahtev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi.

Megaaupload su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava.

Pre nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila podrška Kim Kardašian, Ališe Kiz i Kanje Vesta.

U optužnici se navodi da je Dotkom, žitelj Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio u 2010. godini 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megaaploada.

Pre zatvaranja, na Megaaploadu se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava "groteskno prenaduvane".

"Činjenica je da je velika većina internet saobraćanja preko Megaaploada legitimna i mi ćemo opstati. Ako industrija želi da iskoristi našu popularnost, rado ćemo ući u dijalog. Imamo dobre ideje. Molimo vas, kontaktirajte nas", navodi se u saopštenju.

Na Megaaploadu su korisnici mogli da ostavljaju fajlove koji su previše veliki da bi se slali elektronskom poštom, da bi ih kasnije preuzimali drugi ljudi.

Takvi sajtovi mogu imati sasvim legitimnu upotrebu, ali se koristiti i za razmenu materijala koji je zaštićen autorskim pravima. Američko filmsko udruženja procenilo je da veći deo razmene materijala preko Megaaploada, predstavljao kršenje autorskih prava.

Megapload je omogućio korisnicima da skidaju filmove, televizijske serije, kompjuterske igre ili muziku bez naplaćivanja, ali je naplaćivao pretplatu korisnicima koji su želeli da do novog sadržaja dođu većom brzinom. Takođe je davao prostor za oglašavanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvoren sajt zbog piraterije

Izvor: B92, 20.Jan.2012

Meklin -- Jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova, Megaapload, zatvoren je danas, a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji...U optužnici se navodi da je Megaapload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih...

Nastavak na B92...

Ugašen Megaupload.com

Izvor: Informacija.rs, 20.Jan.2012

Jedan od najvećih fajl-šering sajtova u svetu, Megaupload.com je ugašen u četvrtak a njegov osnivač i nekoliko direktora kompanije su optuženi za kršenje zakona o pirateriji. Tužilaštvo tereti odgovorne u kompaniji za štetu u iznosu od 500 miliona dolara na koliko je procenjen gubitak prihoda...

Nastavak na Informacija.rs...

Kivni hakeri obarali sajtove američke vlade

Izvor: Danas, 20.Jan.2012

Jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova, Megaapload (Megaupload.com), zatvoren je juče zbog optužbi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo. U znak osvete hakeri su oborili sajtove američke vlade među kojima i FBI i Ministarstva odbrane....

Nastavak na Danas...

Zatvoren Megaupload.com

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2012

Zatvoren je jedan od najvećih sajtova za razmjenu kompjuterskih fajlova -Megaupload.com, a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo. U optužnici se navodi da je Megaupload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zatvoren Megaupload.com, direktori uhapšeni!

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jan.2012

Jedan od najvećih sajtova za razmenu kompjuterskih fajlova, Megaapload (Megaupload.com), zatvoren je u četvrtak, a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo... U optužnici se navodi da je Megaapload koštao nosioce autorskih prava...

Nastavak na NaDlanu.com...

Zatvoren Megaapload

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2012

MEKLIN - Jedan od najvećih sajtova za razmjenu kompjuterskih fajlova, Megaapload (Megaupload.com), zatvoren je danas, a njegovi čelnici su optuženi za kršenje zakona o pirateriji, saopštilo je američko federalno tužilaštvo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.