Zatrpana kladovska Reka

Izvor: RTS, 21.Sep.2014, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatrpana kladovska Reka

Selo Reka u Opštini Kladovo udaljeno je samo nekoliko kilometara od Brze Palanke, ali se zbog bujicama oštećenog puta teško stiže do ljudi koji se već skoro nedelju dana bore s posledicama nevremena.

Od 45 domaćinstava u planinskom selu Reka, najviše je stradala kuća Milenkovića na koju se obrušio deo brda. U pomoć su pritekli meštani i prijatelji.

Miroslav Milenković iz Reke kaže da ima više od 200 kubika zemlje i da mora nešto da se preduzme – da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se prvo zemlja ukloni. 

"Kuda da idemo, mislim nemamo izlaza, tu smo gde smo pa šta nam bog da", priča Ruzmarinka Milenković.

Posledice nabujale reke s jedne strane i vode koja se slivala sa obronaka Miroča, vidljive su na svakom koraku.

Meštani pričaju da je cela jaruga zatrpana i da je neophodna mehanizacija da bi se očistilo.

Selo je tek pre dva dana dobilo struju, ali još nema vode za piće. Silina reke oštetila je most i odnela put kojim se stiže u kilometrima udaljene zaseoke.

Prva pomoć je stigla helikopterom, a od kada je put probijen, predsednik Mesne zajednice dovozi hleb i vodu za sve meštane. Kaže – nije teško, ali je najveći problem oštećena vodovodna mreža koja napaja više sela.

Predsednik MZ Reka Stevan Jovanović kaže da je prekinut glavni vod koji ide od kaptažnih bunara do crpne pumpe u Brzoj Palanci gde napaja Reku, a drugi deo – Brza Palanka, Grabovica, Ljubičevac i Velesnica koji odatle koriste vodu.

Rečani žure da koliko-toliko otklone posledice nevremena i sa strepnjom gledaju u nebo, jer vetrovi sa Miroča mogu doneti nove padavine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.