Zaštitite dete od droge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitite dete od droge

Poremećaji u ponašanju, sudeći prema statističkim podacima, češće se javljaju kod dečaka nego kod devojčica. Sve počinje "gluvarenjem", bežanjem iz škole i sitnim krađama, ali se sve češće završava narkomanijom i teškim razbojništvima.

Na žalost, broj maloletnih narkomana raste iz godine u godinu, a uporedo sa tim i broj krivičnih dela, jer se u krađe i oružane pljačke najčešće kreće zbog novca, neophodnog radi kupovine droge.

Stručnjaci u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << republičkom Institutu za zaštitu zdravlja savetuju roditelje da reaguju čim primete čudno ponašanje kod deteta. Kad roditelj primeti da mu je dete, koje se do skoro normalno ponašalo, rasejano, sklono brzim promenama raspoloženja, nastupima nekontrolisanog besa, odmah treba da ispita šta je uzrok.

Najbolje bi bilo da mu pregleda poruke koje dobija mobilnim telefonom, da mu zaviri u ranac kad se vrati iz škole, pogleda u oči. To su saveti, nabrojani u knjizi "Igre koje igraju narkomani".

Ako roditelji shvate da su njihove sumnje opravdane i da dete ima problema s narkoticima, moraju mudro da reaguju. Ne vredi da paniče, a najvažnije je da se dobro informišu, jer je drogiranje često posledica nekih detetovih skrivenih psihosocijalnih problema.

Dete ne treba zastrašivati pretnjama, kaznama, niti batinama. Ne postavljajte se kao najveća žrtva, jer ćete izazvati suprotan efekat. Verovatno je da će, u takvim trenucima, vaše dete i sažaljenje i osećaj krivice utopiti u intenzivnijem drogiranju.

Roditelji, pre svega, treba da prevaziđu stid i potraže savete stručnjaka. Detetu treba smireno i bez burnih emocija predočiti posledice njegovog ponašanja.

Zavisnost ne nastaje odjednom, pa je iluzorno očekivati da će i lečenje biti brzo i kratkotrajno. Savetuje se da unapred prihvatite mogućnost da dete, koje se izlečilo od zavisnosti, ponovo posegne za drogom, jer je to vrlo čest scenario.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.