Zakon desetkovao đačke ekskurzije

Izvor: RTS, 21.Sep.2014, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon desetkovao đačke ekskurzije

Zbog sporog procesa javnih nabavki, broj đačkih ekskurzija je desetkovan. Pojedine škole i roditelji nalaze način da zaobiđu problem.

Broj đačkih ekskurzija u Srbiji desetkovan je u proteklih godinu dana. Budžet je izgubio više od milijardu dinara, neki hoteli su zatvoreni, a trećina zaposlenih u tom sektoru ostaće bez posla. To je posledica Zakona o javnim nabavkama koji se primenjuje i kod organizacije đačkih putovanja, ne tretirajući specifičnost te delatnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Đaci ovih dana sa nestrpljenjem očekuju odluku direktora škole hoće li ići na ekskurziju. Učenici Prve ekonomske škole neće.

"Razlog tome je neusaglašenost prosvetnih propisa sa finansijskim propisima, odnosno konkretno sa izvršavanjem javnih nabavki", kaže Milibor Saković, direktor Prve ekonomske škole u Beogradu.

Đaci Dvanaeste beogradske gimnazije bili su na ekskurziji, jer je oglas za izbor agencije preko koje će deca putovati raspisao Savet roditelja, a ne škola, pa ekskurzija organizovana na taj način ne podleže Zakonu o javnim nabavkama.

Svetlana Miljenović, direktorka Dvanaeste beogradske gimnazije, kaže da su nakon toga roditelji sklapali ugovore, svaki pojedinačno sa agencijom i uplate su išle direktno na račun turističke agencije.

Turistički poslenici kažu da to ipak nije rešenje jer se otvara prostor za sivu ekonomiju. Od ministarstava prosvete i finansija traže da vrate pravilnik iz 2009. godine o organizaciji ekskurzija.

Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kaže da su ti pravilnici stavljeni van snage i ne mogu se primenjivati.

"Primenjuje se Zakon o javnim nabavkama, koji na potpuno drugačiji način tu proceduru reguliše. Mi u ovom trenutku bez drugačijeg mišljenja Ministarstva finansija ne možemo drugačije da postupimo", kaže Lazarević.

Zbog sve manje ekskurzija, za 70 odsto trpi domaći turizam koji u velikoj meri opstaje zahvaljujući njima.

"Imamo najave i hotelijera i auto-prevoznika da u slučaju da se nastavi ovako slaba realizacija đačkih ekskurzija – da će 30 do 40 odsto zaposlenih biti otpušteno", kaže Aleksandar Seničić, direktor "Jute".

Dodatne probleme pri realizaciji đačkih putovanja donosi i Zakon o rokovima plaćanja, po kojem se ono mora obaviti 45 dana po povratku đaka sa puta. Agencije pak omogućavaju plaćanje na više mesečnih rata.

"Prema trenutnoj socijalnoj slici u Srbiji, čak 90 odsto dece ako ih na putovanje ne povedu nastavnici ili učitelji – ne bi napustili ulicu u kojoj žive", rekao je Dragoje Zekavica iz agencija "Balkanik".

Kreditne olakšice agencije odobravaju ne samo da bi roditeljima olakšale plaćanje već i zbog sebe, jer bolje je prihodovati, makar i na rate, nego ne raditi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.