Zahtev za istragu protiv bivšeg komandanta logora Manjača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za istragu protiv bivšeg komandanta logora Manjača

ZAGREB, -

Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je pokretanje istrage protiv bivšeg komandanta logora Manjača Ratka Andrića (47) iz Banjaluke, javlja danas agencija Hina.

Tužilaštvo je juče zatražilo od zagrebačkog Županijskog suda pokretanje istrage i određivanje pritvora Andriću zbog sumnje da je kao komandant logora Manjača kod Banjaluke naredio mučenje zarobljenih Hrvata tokom 1991. godine.

Kako se dodaje, sumnja se da je zlostavljano 350 hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojnika i policajaca, od kojih je jedan od posledica mučenja preminuo.

U zahtevu tužilaštva se navodi da je Andrić, kao potpukovnik JNA, nakon što je preuzeo komandu nad logorom postupio u suprotnosti sa odredbama Ženevske konvencije i Dopunskog protokola.

Navodi se da je on naređivao za sada nepoznatim pripadnicima obezbeđenja logora da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a Hrvatske.

Osumnjičeni, kako dodaje hrvatsko tužilaštvo, nije preduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spreče i da se zarobljenicima obezbede primereni životni uslovi.

Andrić nije dostupan hrvatskim vlastima, a tužilaštvo je predložilo da mu se odredi pritvor zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela i mogućnosti bekstva i uticaja na svedoke.

Hina prenosi i da u hrvatskom tužilaštvu navode da nastavljaju sa ispitivanjem tog slučaja jer postoji sumnja da su se slični zločini ponavljali i pod novim komandantom logora Manjača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga protiv komandanta "Manjače"

Izvor: B92, 18.Avg.2011

Banjaluka -- Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je pokretanje istrage protiv bivšeg komandanta logora Manjača, Ratka Andrića (47) iz Banjaluke...Tužilaštvo je zatražilo od zagrebačkog Županijskog suda pokretanje istrage i određivanje pritvora Andriću zbog sumnje da je kao komandant logora...

Nastavak na B92...

ZAGREB: ISTRAGA PROTIV BIVŠEG KOMANDANTA LOGORA MANJAČA

Izvor: Kurir, 18.Avg.2011

ZAGREB- Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je pokretanje istrage protiv bivšeg komandanta logora Manjača Ratka Andrića (47) iz Banjaluke, javlja agencija Hina...Tužilaštvo je juče zatražilo od zagrebačkog Županijskog suda pokretanje istrage i određivanje pritvora Andriću zbog sumnje...

Nastavak na Kurir...

Hrvatska: Pokrenuta istraga protiv bivšeg komandanta Manjače

Izvor: Blic, 19.Avg.2011, 01:40

ZAGREB - Županijsko tužilaštvo u Zagrebu zatražilo je pokretanje istrage i određivanje pritvora protiv bivšeg komandanta logora Manjača Ratka Andrića (47) iz Banjaluke, rečeno jedanas novinarima u zagrebačkom Županijskom sudu...Istraga i pritvor su zatraženi zbog, kako je navedeno, sumnje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.