Zadržavanje dokumenata suprotno zakonu

Izvor: B92, 09.Jun.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zadržavanje dokumenata suprotno zakonu"

Zadržavanje ili kopiranje ličnih dokumenata građana je u suprotnosti za pojedinim odredbama zakona.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić upozorava da se sa takvom praksom prestane.

Ssabić u svom saopštenju ukazuje da bez pravog razloga i opravdanja, nekontrolisanim ostavljanjem ličnih dokumenata, bilo originala ili kopija, na bezbroj mesta značajno povećava rizik zloupotrebe podataka, odnosno dokumenata.

Poverenik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da mu se sve češće obraćaju građani koji se prilikom ulasku u mnoge službene zgrade, i državne i druge, suočavaju sa zahtevom da kod obezbeđenja ostave lične karte.

"Mnoge građane takvi zahtevi s pravom iritiraju i izazivaju im dileme u pogledu osnovanosti i zakonitosti", navodi Šabić.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, zadržavanje ličnih dokumenata predstavlja obradu podataka o ličnosti, a za dopuštenost svake obrade podataka o ličnosti, shodno Zakonu, fundamentalna načela su svrsishodnost (podaci se mogu obrađivati samo za utvrđenu svrhu) i srazmernost (mogu se obrađivati samo u meri i na način koji je dovoljan za ostvarenje svrhe).

“Ako u nekim situacijama može biti opravdano da službeno lice radi preventivne ili eventualno aposteriorne zaštite imovine i lica, obavi identifikaciju lica uvidom u ličnu kartu i eventualno prepiše određene podatke, to izvesno ne znači da je opravdano da zadržava ili kopira ličnu kartu, jer je to "očito nepotrebno za ostvarivanje svrhe obrade", navodi Šabić.

Ističe i da zahtev za zadržavanjem lične karte, u krajnjoj liniji dovodi građane u situaciju do krše Zakon o ličnoj karti koji propisuje da je lice koje je po zakonu dužno da ima ličnu kartu, dužno, da istu nosi sa sobom, kao i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.

Taj zahtev je, dodaje se, suprotan i pojedinim članovima Zakona o privatnom obezbeđenju, koji takođe predviđa samo mogućnost uvida u ličnu kartu, ali ne i njeno zadržavanje.

"Ali, od 'apstraktnog' kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o ličnoj karti i Zakona o privatnom obezbeđenju, ne manje je bitno to što se bez pravog razloga i opravdanja, nekontrolisanim ostavljanjem ličnih dokumenata (originala ili kopija) na bezbroj raznih mesta značajno povećava rizik zloupotrebe podataka, odnosno dokumenata", zaključeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poverenik protiv zadržavanje ličnih karata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je sve koji praktikuju da, prilikom ulaska u njihove službene zgrade, zadržavaju ili kopiraju lična dokumenta građana, da prestanu da to rade...Povereniku se sve češće obraćaju građani jer pri ulasku u mnoge državne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.