Za službene automobile 24 miliona evra

Izvor: Mondo, 06.Mar.2013, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za službene automobile 24 miliona evra

Službena vozila koštaju građane Srbije više od 24 miliona evra godišnje, piše "Blic", koji je do ove računice došao na osnovu procene Državne revizorske institucije da tih vozila ima više od 30.000.

List navodi da u Srbiji ne postoji zvaničan podatak o broju službenih vozila, te da vrlo često nisu dovoljno precizni ni kriterijumi ko i pod kojim uslovim ima pravo na službeno vozilo.

Računica je rađena na osnovu pretpostavke da svaki od 30.000 automobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dnevno pređe oko 50 kilometara, 300 dana u godini uz cenu eksploatacije od šest dinara (0,05 evra) po kilometru.

Za tu sumu, kako se navodi, može da se kupi 17,3 miliona litara goriva ili isplati 69.000 prosečnih neto plata, odnosno 112.500 prosečnih penzija.

Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbije" rekao je da bi se moglo postaviti pitanje da li su zaista neohpodna sva službena vozila kojima se raspolaže.

On je ocenio da bi se problem kontrole korišćenja službenih vozila mogao rešiti uvođenjem posebnih registarskih tablica ili ugradnjom GPS uređaja uz pomoć kojeg bi u operativnom centru u svakom trenutku znali gde se vozilo nalazi, pa čak i kojom brzinom se kreće.

"Državna revizorska institucija nedavno je zatražila od određenih korisnika budžeta podatke o službenim vozilima, njihovoj strukturi troškovima održavanja. Sada prikuplja podatke neophodne za otpočinjanje revizije", rekli su "Blicu" u ovoj državnoj ustanovi.

(Srna/Foto: Tanja Valič, Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

U Srbiji za službene automobile 24 miliona evra godišnje

Izvor: Capital.ba, 06.Mar.2013

BEOGRAD, Službena vozila koštaju građane Srbije više od 24 miliona evra godišnje, piše beogradski dnevnik „Blic“, koji je do ove računice došao na osnovu procjene Državne revizorske institucije da tih ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.