ZUKORLIĆ: Seksualno obrazovanje je VULGARNO, treba uvesti zdravstveno!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZUKORLIĆ: Seksualno obrazovanje je VULGARNO, treba uvesti zdravstveno!

Nakon što je ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da postoji mogućnost da se u srednje škole uvede seksualno obrazovanje, rekavši da će se na tim časovima zapravo učiti o životu, oglasio se predsednik skupštinskog odbora za obrzaovanje Muamer Zukorlić, koji smatra da je takav predmet vulgaran, i da bi umesto njega trebalo da se uvede zdravstveno obrazovanje.

On je za "Alo!" kazao da je potrebna edukacija, ali da bi seksualno obrazovanje vršilo svojevrsnu promociju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << vulgarizaciju jedne teme koja je veoma važna.

- Smatram da u škole treba uvesti zdravstveno obrazovanje, koje bi obuhvatilo razne segmente zdravstva i higijene, a svakako da bi jedan od segmenata mogao biti i biološka reprodukcija, u okviru koje bi se i ta oblast tretirala. Mislim da zakonodavac treba da vodi računa i o kulturološkim i etičkim posebnostima našeg prostora i našeg naroda i da nije dobro baš sve prepisati onako kako nam dođe sa strane. Jer naš prostor ima svoju i duhovnu i etičku dubinu i specifičnost i nisam siguran da bi nam baš tako otvorena vulgarizacija etičke kulturne dimenzije te teme značajno doprinela - kazao je Zukorlić.

On je i sam naziv budućeg predmeta nazvao problematičnim.

- Dakle, edukacija je potrebna, ali ako je na taj način postavimo ona nije samo edukacija, ona je i promocija i vulgarizacija jedne teme koja je veoma važna, ali koja ima više svojih aspekata. Tako da ukoliko ova tema bude aktuelizovana, ja ću se zalagati za zdravstveno obrazovanje sa ovim segmentom. Sam termin "seksualno vastpitanje" je naravno taj koji vulgarizuje poruku, ali nije samo to problem. Ono što smatram da nije skladno sa našim etičkim i kulturološkim vrednostima ovog prostora i našeg naroda i kulture jeste vulgarizacija te clee teme - smatra Zukorlić.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.