ZASTRAŠUJUĆI PODACI: U narednih 14 godina umreće 69 MILIONA DECE, a 167 MILIONA će živeti u bedi!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jun.2016, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASTRAŠUJUĆI PODACI: U narednih 14 godina umreće 69 MILIONA DECE, a 167 MILIONA će živeti u bedi!

Manje od godinu dana nakon što su članice UN potpisale ambiciozni 15-godišnji okvirni plan za okončanje nejednakosti, kojim su se obavezale da niko neće biti ostavljen na cedilu, Unicef je objavio informaciju da će do 2030. umreti 69 miliona dece, iz razloga od kojih bi većina mogla biti sprečena, kao i da će 167 miliona dece živeti u ekstremnoj bedi, ukoliko svetski lideri ne pretvore retoriku u realnost.

U najnovijem izveštaju o Položaju dece u svetu, Unicef takođe navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da će do 2030. godine, koja je definisana kao rok za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u borbi protiv siromaštva i osiguravanja budućnosti planete, 750 miliona žena biti u brakovima na koje su bile prisiljene kao deca.

Gotovo polovina od ovih 69 miliona dece biće iz Podsaharske Afrike, gde najmanje 247 miliona dece -  dvoje od troje - nema osnovne uslove za život i razvoj.

"To da li će ova deca živeti ili umreti, moći ili ne da uče, i kasnije pristojno žive, zavisi pretežno od posvećenosti, resursa i dobre volje svih nas", izjavio je Entoni Lejk, direktor Unicefa.

Foto: Facebook/Anja Ringgren Loven

On je istakao da je učinjen napredak u izvlačenju dece iz ekstremnog siromaštva i školovanju dece.

Od 1990. do danas smrtnost dece i broj ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu prepolovili su se, ali je činjenica da su najsiromašnija deca i dalje izložena dvostruko većem riziku od smrti pre pete godine i od hronične pothranjenosti, nego deca u razvijenim zemljama.

Najgora je situacija u Podsaharaskoj Africi: tamo će deca do 2030. biti izložena 10 puta većem riziku od smrti pre pete godine života, nego deca u razvijenim zemljama.

Foto-ilustracija: flickr/geezaweezer

Kevin Votkins, glavni autor izveštaja, kaže da postoji opasnost da nedostatak posvećenosti u borbi protiv nejednakosti osujeti napredak u borbi protiv umiranja dece.

- Istina je da su se vlade obavezale da neće nikoga zapostaviti, ali većina njih uopšte nema nameru da preduzme bilo šta u interesu najugroženijih. Pred nama je izazov da nađemo način kako da iskoristimo novi okvir, koji kaže da "‘niko neće biti zapostavljen", kako bismo naterali vlade da deluju - kaže Votkins.

On je dodao da posebnu pažnju treba posvetiti borbi protiv dečjeg rada i prisiljavanja dece na brak, kao i školovanju najsiromašnije dece.

(Telegraf.rs / Izvor: Theguardian)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.