ZASLADITE: Ovako izgledaju poderane gaće iz Slavonije

Izvor: Kurir, 19.Apr.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZASLADITE: Ovako izgledaju poderane gaće iz Slavonije

Specijalitet je najukusniji dok je topao a služi se sa šećerom u prahu ili domaćim pekmezom

Slavonski specijalitet poderane gaće, koji okusom podseća na krofne, jede se sa šećerom u prahu ili premazan finim domaćim pekmezom. Poderane gaće su najukusnije dok su još tople.

Specijalitet iz Slavonije „Poderane gaće“ sjajno pristaje kao zakuska u poslepodnevnim satima, kao večera ili doručak.

Slatkiš je naziv dobio, veruje se, u tome što se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Slavoniji nekada, bez obzira na prostranstva i svu silnu letinu koju je ona davala, živelo teško. Ovakva jela su smatrana "sirotinjskim".

Za poderane gaće je potrebno

- 1 kg glatkog brašna

- 2 vrećice suvog kvasca

- 3 kašičice šećera

- 1 kašičica soli

- 6 dl toplog mlijeka

- 1 dl ulja

- 1 jaje

* Pomešati u većoj posudi brašno, so, šećer i kvasac, razbiti u sredinu 1 jaje. Polako ulevati toplo mleko i ulje i rukama umesiti mekano dizano testo. Ostaviti ga pokriveno da stoji 1/2 sata.

* Na radnoj podlozi posutoj brašnom razvaljati testo na debljinu od 1/2 cm, rezati pravouglove i u sredini svakog nožem napraviti zarez. Odlagati izrezane lepinjice na dasku, prekriti ih krpom i pustiti da odstoje na toplom još nekih 20-30 min.

* Zagrejati veću količinu ulja pa pržiti lepinjice s jedne i s druge strane dok ne porumene. Odlagati ih na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.

Poderane gaće najukusnije su dok su još tople.

(aura)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.