Vukićević: Vukovar vrata Hrvatske prema Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2010, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukićević: Vukovar vrata Hrvatske prema Srbiji

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević izjavio je danas u Vukovaru da bi dve države trebalo da iskoriste položaj tog grada za poboljšanje privredne i druge saradnje i da upotreba ćirilice kao službenog pisma u Vukovaru "ne bi ugrozila mir i stabilnost, niti štetila većinskom narodu" u Hrvatskoj.

Upotreba ćiriličnog pisma i registracija škola na srpskom jeziku su trenutno najveći problemi s kojima se Srbi sreću u Vukovaru, rekao je Vukićević novinarima posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << razgovora s gradonačelnikom Željkom Sabom.

Samostalna demokratska srpska stranka raskinula je  sporazum o političkoj saradnji s Hrvatskom demokratskom zajednicom u Vukovaru, zbog podrške HDZ-a inicijativi da se izmenama statuta ćirilica ukloni kao službeno pismo grada.

Ambasador je istakao da je u Srbiji svakoj nacionalnoj manjini omogućena upotreba sopstvenog pisma i da ostvarenjem tog prava za Srbe u Hrvatskoj ne bi bili ugroženi mir i stabilnost, niti bi to štetilo većinskom narodu.

To pitanje je uređeno i ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, podsetio je ambasador.

Vukićević je u Vukovaru razgovarao s čelnim ljudima grada i Vukovarsko-sremske županije, a teme njegovog susreta s gradonačelnikom Željkom Sabom bile su saradnja dve države, prekogranična saradnja i položaj Srba kao manjinske zajednice u gradu i županiji.

"Vukovar predstavlja hrvatska vrata prema Srbiji, a da taj položaj bi dve zemlje trebale iskoristiti za poboljšanje privredne i druge saradnje", rekao je ambasador Srbije u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Sabo je istakao da gradske vlasti mnogo čine za miran suživot i toleranciju, da će to nastaviti da rade i da se "u proteklih 12 godina od završetka procesa mirne reintegracije nije dogodio nijedan veći međunacionalni izgred".

Predviđeno je da Vukićevića primi i vukovarsko-sremski župan Božo Galić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukićević: Ćirilica u Vukovaru ne bi ugrozila mir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2010

VUKOVAR - Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević izjavio je danas u Vukovaru da bi dve države trebalo da iskoriste položaj tog grada za poboljšanje privredne i druge saradnje i da upotreba ćirilice kao službenog pisma u Vukovaru "ne bi ugrozila mir i stabilnost, niti štetila većinskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ambasador Srbije u Hrvatskoj s čelnicima Vukovara

Izvor: Kurir, 12.Apr.2010

VUKOVAR, 12. aprila 2010. (Beta) - Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević izjavio je danas u Vukovaru da taj grad predstavlja hrvatska vrata prema Srbiji i da bi dve države to trebalo da iskoriste za poboljšanje privredne saradnje. Nakon razgovora s gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.