Vučić: Uskoro dogovor sa Esmarkom

Izvor: Kurir, 30.Jan.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Uskoro dogovor sa Esmarkom

Razgovori s američkom kompanijom biće nastavljeni do utorka, rekao predsednik Vlade

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć tokom posete Austriji da će se početkom sledeće nedelje nastaviti razgovori o prodaji „Železare Smederevo“, a da će konačni dogovor sa „Esmarkom“ biti postignut u narednih 10-12 dana.

- Verujem da ne samo svi građani Smedereva i 5.000 zaposlenih u „Železari“ već cela Srbija to iščekuje jer bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << to bio važan korak napred. Mislim da smo napravili pomak i značajan korak napred u odnosu na tešku, gotovo bezizlaznu situaciju, u kojoj smo se našli pre nekoliko dana - rekao je Vučić novinarima u Beču.

Dopis Briselu

Premijer je kazao da će rukovodstvo Srbije i kompanije „Esmark“ nastaviti razgovore u ponedeljak uveče ili u utorak ujutru.

- Očekujem da u narednih 10-12 dana završimo sve. Mi smo već poslali pisma i dopis Briselu da očekujemo da nam uvaže jedno kratko produženje i mislim da u narednim danima treba očekivati kraj - rekao je Vučić i dodao da je to od velikog značaja za Srbiju.

ŠTA JE NUDIO „Esmark“  Pokretanje druge visoke peći

ULAGANJE OD 28 MILIONA EVRA

Kako je ranije izjavio prvi čovek i osnivač kompanije „Esmark“ Džejms Bušar, u srpsku čeličanu biće uloženo 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina. Prema planu te kompanije, samo tokom 2015. biće investirano 28 miliona dolara da bi se pokrenula druga visoka peć, koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se i u centralnu fabriku.

- U naredne tri-četiri godine planiramo da uložimo 130 miliona dolara, tako da će ukupna investicija iznositi između 130 i 150 miliona dolara - rekao je Bušar i dodao da će još oko 250 miliona dolara biti uloženo u kapital za rad u prvih 18 meseci.

Podsetimo, „Železara Smederevo“ zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi do 350.000 tona čelika, a proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.