Vučić: Reforma javne uprave odmah

Izvor: B92, 28.Jul.2014, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Reforma javne uprave odmah

Niš -- Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će odmah biti započeta reforma javne uprave i administracije i da veći deo tog posla mora da počne pre kraja godine.

"Ako me pitate kada, odgovor je odmah, ali, ne možemo sve zakone odmah da pripremimo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada će početi reforma javne uprave.

Vučić je rekao da će u tom periodu biti započeta reforma i javne uprave u lokalnim samoupravama, "koje su još veći problem".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Kada smo najavili mere fiskalne konsolidacije, u 90 odsto opština su povećavali koeficijente, a isto su to radili i na RTS-u, i u EPS-u, svuda...", naglasio je Vučić dodajući da je to ono što uništava naš privatni sektor i privredu.

Vučić je napomenuo da je to jedna od šest ključnih tačaka za reforme, i "jedina koju nismo ni dodirnuli".

Premijer je naglasio da će to svakako biti težak proces, koji će trajati narednih tri do osam godina, ali koji svakako moramo da počnemo.

Reforma javne uprave i administracije je, prema njegovim rečima, veoma važna da bismo mogli da ostvarimo rezultate i u drugim oblastima.

On je kazao da je 2000. godine u vladi bilo 9.500 zaposlenih, a danas ih ima 29.000.

Premijer je ocenio da je ključni problem zemlje u tom periodu bio što su se kupovali glasovi i štitile političke pozicije, što je dovelo do takvih rezulata.

On je primetio da je zbog toga danas prosečna plata u javnom sektoru 62.500 dinara, a u privatnom sektoru 39.000 dinara i zapitao - "Pa ko će onda da ide u privatni sektor ako tamo nije zaštićen, niti prijavljen, dok je u javnom sektoru manje posla i obaveza".

On je istakao da smo tako mladima "nacrtali" da se ne bave privatnim poslom, već da nađu dobre veze, uđu u političke partije...

"Niko ne treba da misli da će mu poštar pozvoniti na vrata i ponuditi posao, već svako treba da se potrudi da nađe posao ili da ga stvori, kako je to u kapitalističkom svetu", poručio je Vučić.

Vlada će raznim merama stimulisati da se što više otvaraju radna mesta, otvaranje malih radnji, kao i razvoj domaće poljoprivrede rekao je premijer i dodao da će naročita pažnja biti posvećena oživljavanju pet regiona na jugoistoku Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.