Vučić: Potrebna pomoć Nemačke u unapređenju obrazovanja

Izvor: RTS, 03.Feb.2016, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Potrebna pomoć Nemačke u unapređenju obrazovanja

Za Srbiju je najznačajnije da uredi tržište rada i tržište obrazovanja, jer samo oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh, a za to nemamo mogućnost bez pomoći Nemačke, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je, na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, konstatovao da Srbija mora još mnogo toga da uradi, pre svega u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, kao i transparentnosti javnih nabavki.

Ipak, kako je istakao, za Srbiju najveći problem predstavlja uređenje tržišta rada i tržišta obrazovanja.
"Na te dve stvari moramo da radimo istovremeno u narednom periodu, a za koje nemamo ni dovoljno znanja ni mogućnosti bez nemačke podrške i pomoći, ne toliko u novcu, koliko u saznanjima koje treba da nam prenesu", rekao je Vučić.
Dodao je da je naša zemlja zainteresovana da uči od 162 predstavnika Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koliko ih se nalazi u Srbiji.
"I bilo bi dobro kada bismo s tim mogli da nastavimo u većem obimu, jer samo oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh", zaključio je Vučić.
Premijer je izjavio da je trgovinska razmena sa Nemačkom prethodne godine iznosila 3,536 milijardi evra, što tu zemlju čini drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije.
Istakao je da se Nemačka u tom smislu približava mestu prvog partnera Srbije, što pokazuju brojni parametri.
Premijer je rekao da nemačke investicije u Srbiji iznose 1,7 milijardi evra, a donacije gotovo isto toliko, 1,6 milijardi, na čemu je, kako je rekao, Srbija zahvalna toj zemlji.
U tom smislu istakao je da su nemačke firme dobrodošle u Srbiju, a dobrodošle su ne samo da pomognu, nego i one da zarade.
Vučić je, ukazavši da bi Srbija mogla mnogo da nauči od Nemačke, rekao da je zamolio nemačke partnere da nam omoguće da naučimo kako da se ponašamo drugačije i kako sebe da menjamo.
"Mi bismo voleli da se sve drugo promeni, a da mi ostanemo isti, ali to ne može. Moraćemo sebe da menjamo, da se drugačije ponašamo", poručio je premijer.
Istakao je da je država u saradnji sa Naledom i drugim organizacijama uspela da napravi bolji biznis ambijent, zbog čega se, kako je primetio, Srbija već pomerila na listi Duing biznis Svetske banke za 32 mesta i sada je na 59. poziciji.
"I ove godine ćemo se pomeriti na toj listi za 15-20 mesta unapred. Ali sve dok je ključno pitanje kod nas 'kad će država da mi nađe posao', umesto 'nemojte država da mi smeta', nećemo imati šanse ili prilike za veći uspeh", konstatovao je premijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Stižu srpsko-nemački ćevapčići

Izvor: Mondo, 03.Feb.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom ove godine u Srbiji biti otvorena nova nemačka preduzeća i nova radna mesta, a među prvima će biti fabrika za preradu ribe u Smederevu...Foto: Tanjug, Zoran Žestić..Vučić je danas otvorio konferenciju povodom prve sesije dijaloga...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.