Vozovi će ići 120 kilometara na čas između Beograda i Pančeva

Izvor: Politika, 22.Dec.2014, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozovi će ići 120 kilometara na čas između Beograda i Pančeva

BEOGRAD – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su aktuelni projekti rekonstrukcije srpskih pruga na kojima su angažovane „Ruske železnice”, pre svega radovi na deonicama Beograd - Pančevo i Beograd - Novi Sad, osnova za druge projekte.

Nikolić je u razgovoru sa predsednikom „Ruskih železnica”, Vladimirom Jakunjinom, kao primer za druge projektre, naveo rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, koja treba da postane, kako je rekao, oslonac razvoja privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije, a ne teret za državu, kakvom je sad smatraju, saopštila je press služba predsednika.

Predsednik „Ruskih železnica” je obavestio predsednika Nikolića da je, posle neznatnih zakašnjenja u radovima, ponovo uspostavljen planirani redosled i da će svi radovi planirani za ovu godinu biti izvedeni u roku, a da će se dinamika radova u narednoj godini odvijati čak i brže nego što je bilo planirano.

On je istakao da se danas otvara nova deonica radova, na kojoj će se koristiti nove, napredne tehnologije.„Ruske železnice” su potpisale dva dodatna ugovora sa institutom CIP, sa kojima će izvesti radove na deonici Beograd - Novi Sad i očekuje se da će plan koji je postavljen za tu deonicu u potpunosti biti ispunjen.

Jakunjin je rekao da su „Ruske železnice” obnovile jednu školu u Srbiji, a spremne su da izdvoje određena sredstva kako bi finansijski dodatno pomogle škole u opštinama u kojima izvode radove. Oni će, kako je rekao, obnoviti one škole za koje se proceni da im je pomoć najneophodnija, navedeno je u saopštenju.   

-------------------------------------

BEOGRAD – Izgradnjom novog koloseka pruge Beograd-Pančevo građani Srbije će dobiti novu dvokolosečnu, elektrificiranu prugu kojom će vozovi moći da saobraćaju od 120 kilometara na čas, rekao je direktor Medija centra Železnica Srbije, Nenad Stanisavljević.

„To znači da će biti mnogo veća propusna moć na pravcu između Beograda i Pančeva”, rekao je Stanisavljević sinoć za B92, i dodao da je modernizacija pančevačke pruge uklopljena u realizaciju čitave modernizacije beogradskog železničkog čvora.

On je ukazao da će uz povećanje propusne moći biti otvorena mogućnost da mnogo veći broj vozova nego danas saobraća između Beograda i Pančeva, što će doprineti uspešnijoj realizaciji saobraćaja u većem delu Srbije.

Stanisavljević je istakao da su Železnice Srbije u potpunosti spremne i sposobne da u saradnji sa Ruskim železnicama realizuju prvi projekat modernizacije iz ruskog kredita.

Portparol Železnica Srbije je podsetio da će danas u podne u prisustvu predsednika Ruskih železnica Vladimira Jakunjina i potpredsednika srpske Vlade Zorane Mihajlović početi polaganje novog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo, deonica Pančevački most-Pančevo Glavna.

On je dodao da se na toj lokaciji već nalaze savremene ruske železničke mašine za rad na železničkoj infrastrukturi i da je sve spremno da sutra i zvanično počne polaganje novog koloseka.

Reč o prvom projektu čija je vrednost 91 milion dolara, od kojih je 15 odsto obezbedila Vlada Srbije, napomenuo je Stanisavljević.

Tanjug

objavljeno: 22.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.