Voleli bi da ostanu, ali posla nema

Izvor: Blic, 30.Dec.2010, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voleli bi da ostanu, ali posla nema

Više od 40 radova studenata industrijskog dizajna Beogradske politehnike, koji će do 31. decembra biti izloženi u Galeriji Art@art u SKC, oduševiće vas kreativnošću i maštom, a pre svega time što su osmišljeni da život učine lepšim i lakšim. Među njima su i dva rada koja su ušla među 20 najboljih na konkursu inkluzivnog muzeja.

Studenti ove Visoke škole strukovnih studija, svake godine na ovaj način predstavljaju svoje radove jer, kako u razgovoru za „Blic” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu, izložbe im pomažu da na osnovu ocena posetilaca i stručne javnosti steknu saznanja o kvalitetu onoga što rade. Ovi talentovani akademci vole poziv kojim se bave, ali kažu da posla u njihovoj struci ima malo. Neki od njih zato planiraju da sreću potraže van Srbije, dok se drugi nadaju da će se nešto ipak promeniti.

Ksenija Vučković (25) radi u domaćoj firmi Dekus i voli da crta automobile.

- Ja sam jedan od retkih studenata koji za to ne koriste računar, već neguju ručni rad. Tako ću i da nastavim jer mi profesori kažu da mi dobro ide. Planiram da završim četvrti stepen i ostanem na Politehnici kao predavač. Volela bih da znanje koje stičem, prenesem i na mlađe kolege - kaže Vučković.

Za razliku od nje, Đorđe Radojčić (24) sada ne radi nigde, a želja mu je da ode u Nemačku i upiše master za dizajn automobila. Za svoj stil kaže da je jednostavan i trudi se da svoje radove istakne uz pomoć detalja. Magnetni štap Nemanje Pucarevića (27) ušao je među 20 najboljih na konkursu inkluzivnog muzeja, a u toku su pregovori sa kompanijama koje bi ga proizvodile. Ipak, i on kaže da u Srbiji nema mnogo posla.

- Industrija je kod nas propala, ali ne radi se uvek samo o novcu, već i o tome da je potrebno da se pojavi neko ko će imati hrabrosti da kupi mašinu koja bi proizvodila robu koja nije zastupljena na našem tržištu - kaže Nemanja, koji je završio i grafički dizajn jer je to način da „ostane u poslu”.

Lampe Marka Vučkovića (25) koji radi u Pošti kao grafički dizajner su toliko neobične i lepe da su bile predstavljene i u prestižnim francuskim i španskim magazinima, a tražili su ih i za spa centre u Teksasu i Rusiji. Na probnom radu u Gorenju je Miloš Stevanović (26) koji kaže da bi ostao u Srbiji ako se steknu uslovi da pristojno može da zarađuje od ovog posla, ali želi i da upiše master u inostranstvu jer su „tamo mogućnosti veće”. Zato što industrija u Srbiji ide nizbrdo, i Mihailo Kitanović (26) radi šta stigne, i tehničku dokumentaciju, animaciju, vizualizaciju, grafički dizajn.

- U Srbiji industrijski dizajn nije toliko razvijen, ni poštovan. Želim da napredujem, ali to je moguće samo u inostranstvu. Voleo bih da odem na brod, da steknem još više kontakata, ali i da dobijem radnu vizu za Ameriku - kaže Mihailo.

Kao jedan od dizajnera u Ikei radi i Nikola Krivokapić (29) koji bi voleo da svojim proizvodima pokrene Srbiju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Voleli bi da ostanu, ali posla nema

Izvor: Studiram.com, 30.Dec.2010

Više od 40 radova studenata industrijskog dizajna Beogradske politehnike, koji će do 31. decembra biti izloženi u Galeriji Art@art u SKC, oduševiće vas kreativnošću i maštom, a pre svega time što su osmišljeni da život učine lepšim i lakšim. ..Među njima su i dva rada koja su ušla među...

Nastavak na Studiram.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.