Vojska i policija u nedelju na ulicama

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2016, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska i policija u nedelju na ulicama

Teška materijalna situacija naterala je dva najveća i reprezentativna sindikata u bezbednosnim službama Srbije, Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije, da zajednički pokušaju da se izbore za bolji status zaposlenih u MUP-u i Ministarstvu odbrane. Zbog toga su za nedelju 11. decembar zakazali zajednički protest ispred Vlade Srbije kako bi skrenuli pažnju na nagomilane probleme u sistemu bezbednosti Srbije.

Po prvi put u istoriji rame uz rame na protestu će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naći policajci i vojnici, što je doskora u Srbiji bilo nezamislivo, a što već izaziva paniku u vrhu srpske vlasti. Uprkos zastrašivanju posle protesta vojnog sindikata prošle nedelje, kada im se pridružilo i rukovodstvo policijskog sindikata, oni su odlučili da nastave proteste. Tada su ih pojedini mediji optuživali da su "šijuni CIA, plaćenici Soroša" i ko zna koga. Oglasio se i premijer Aleksandar Vučić koji je rekao da je na protestu bila šačica vojnika. Međutim, vojnicima je podršku dao predsednik Toma Nikolić.

Ubrzo po protestu krenule su pretnje i pritisci na vojnike koji su učestvovali, a kako su obrazložili u krivičnoj prijavi koju je vojni sindikat podneo protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića i njegovih saradnika, protest su pratili snajperisti i učesnici su snimani.

Protest u nedelju bi trebalo da počne u minut do 12, što je simboličan način da se ukaže na goruće probleme pripadnika snaga bezbednosti, kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

- Mi ne želimo po svaku cenu da održimo protest, već da se problemi reše u pregovorima sa poslodavcem. Mi ćemo u toku nedelje razgovarati sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem - izjavio je Mijailović.

Glavni problemi, na koje se policijski sindikat žali, jesu neispunjena obećanja premijera Aleksandra Vučića o isplati 20.000 dinara za zaposlene u MUP-u, dnevnice za operativce policije koji se već godinu i po dana bore sa migrantskom krizom i socijalni status policajaca.

Slične probleme imaju i u vojsci, kaže Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

- Mi ne tražimo povećanje plata, već da se u okviru budžeta za vojsku obavi preraspodela. Stanje je teško, jer profesionalni vojnici imaju tako male plate da moraju da rade po nekoliko poslova. Tražićemo sastanak sa predsednikom Nikolićem i apelovati da se vrati na doradu Zakon o budžetu u delu koji se tiče snaga bezbednosti - izjavio je Antić.

* Vojnici na nišanu vlasti

* Crnogorci ga prepoznali: Terorista na protestu vojske u Beogradu?

* Gospodo generali, sram vas bilo!
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Propali pregovori policijskog sindikata i resornog ministra, protest u nedelju

Izvor: Blic, 07.Dec.2016

Policijski sindikat Srbije (PSS) saopštio je danas da su propali pregovori sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem o poboljšanju statusa zaposlenih u MUP-u i isplati obećane naknade i da će taj sindikat ponovo održati zajednički protest sa Vojnim sindikatom Srbije, ispred zgrade...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.