Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2016, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srpske: Neće biti povećanja školarina

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Prijedlog odluke o visini školarine za redovne i vanredne studente na studijskim programima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2016/2017. godinu. Vlada je odlučila da neće biti povećanja školarina.

Prema odluci Vlade, plaćanja školarine oslobođeni su studenti-djeca poginulih i nestalih boraca VRS,studenti - djeca ratnih vojnih invalida VRS I i II kategorije, studenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << - invalidi VRS od I do V kategorije, studenti sa invaliditetom i studenti - djeca bez oba roditelja. Upravni odbor visokoškolske ustanove može donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja školarine a na teret vlastitih sredstava, najviše pet studenata i to na onim studijskim programima na kojima nije odobren upis studenata na teret budžeta Republike Srpske.

 Vlada Republike Srpske je donijela Odluku o izmjeni odluke obroju redovnih i vanrednih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija i u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2016/17. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, kojom se ukupan broj od 6.595 redovna i vanredna studentakoji će se upisati u prvu godinu prvog ciklusa studija akademske 2016/17. godine se povećava za 100 i sada iznosi 6.695. Povećanje broja studenata koji će se upisati u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/17. godini je na zahtjev Univerziteta u Banja Luci.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika u iznosu od 317.174,11 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 216 radnika iz 34 preduzeća koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Vlada Srpske je usvojila Prijedlog odluke o isplati finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samopurave, u ukupnom iznosu od 500.000,00KM. Raspodjela sredstava se vrši na osnovu utvrđenih kriterijuma za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave kao i Pravilnika o kriterijumima i postupku za dodjelu finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave.

Vlada Republike Srpske je usvojila informaciju o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda 2016. godine. Vlada u cijelosti podržava mjere i aktivnosti koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koje su usmjerene na obezbjeđenje uslova za proizvodnju i otkup pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tokom 2016. godine, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, realizuje sljedeće podsticajne mjere kao podršku tekućoj proizvodnji: podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2015/2016 godini, u visini od 250 KM/ha, regres za dizel gorivo, za potrebe izvođenja proljetnih i jesenjih radova u poljoprivredi, u visini 0,60 KM/litru (norma za odobravanje regresiranog dizel goriva je 100 litara/ha, odnosno 60 KM/ha), premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2016. godine, u iznosu od 0,05 KM/ha.

Ukupan iznos podsticaja po ha sjetvene površine pod merkantilnom pšenicom u 2015/2016 godini iznosiće oko 500 KM/ha. Pravo na navedene podsticaje ostvaruju proizvođači koji su u tekućoj godini izvršili ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, po hitnom pospupku, kojim se definiše da jeRepublička uprava civilne zaštite sada samostalna republička uprava. Razlog za donošenje ovog zakona sadržan je u potrebi poboljšanja organizacije i funkcionisanja Republičke uprave civilne zaštite, koja je do sada organizaciono bila u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, po hitnom postupku, kojim se Zakon o državnim službenicima usklađuje sa novim Zakonom o radu. Predloženim izmjenama i dopunama se propisuje pravo i način korišćenja godišnjeg odmora, utvrđuje pravo na plaćeno odsustvo, utvrđuje pravo na neplaćeno odsustvo, propisuje mogućnost preuzimanja državnog službenika u drugi republički organ uprave, propisuje novi uslov za zaključenje ugovora na određeno vrijeme, propisuje dužina trajanja probnog rada, definiše ko se smatra pripravnikom, propisuje visina i trajanje novčane kazne za teže povrede radnih dužnosti, propisuje visina i trajanje novčane kazne za lakše povrede radnih dužnosti i utvrđuje visina novčane kazne za prekršaj koji počini odgovorno lice u republičkom organu uprave.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj za 2015. godinu, koja će biti dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o identifikaciji i mapiranju turističkih mjesta/destinacija i turističkih proizvoda u Republici Srpskoj. Zaduženo je Ministarstvo trgovine i turizma, Turistička organizacija Republike Srpske, Privredna komora Republike Srpske i Turističke organizacije gradova/opština da istraže tržište i promovišu identifikovane turističke proizvoda i destinacije, te o istom informišu Vladu Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske razmotrila je i usvojila Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period od 01.01 do 31.03.2016. godine.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt programa razvoja javne uprave i javnog sektora u Republici Srpskoj za period 2016-2020. godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Školarina za akademsku 2016/2017. u RS od 440 do 10.000 KM

Izvor: Capital.ba, 16.Jun.2016

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o visini školarine za redovne i vanredne studente na studijskim programima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2016/2017. godinu prema kojoj školarina za redovne studente prvog ciklusa studija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.