Vitamin B12 sprečava smanjenje moždane mase

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitamin B12 sprečava smanjenje moždane mase

LONDON - Starije osobe s visokim nivoom vitamina B12 u organizmu izložene su manjoj opasnosti od smanjenja moždane mase do koga dolazi sa godinama, pokazali su rezultati novog britanskog istraživanja.

Doktorka Ana Vogiacoglu i njene kolege s univerziteta Oksford obavili su kontrolu 107 dobrovoljaca, starosti od 61 do 87 godina, kojima je uzimana krv kako bi im se izmerio nivo vitamina B12, objavio je veb sajt www.sante.nouvelobs.com-lat>.

Istovremeno, dobrovoljcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je svake godine rađena magnetna rezonanca, radi merenja gubitka njihove moždane mase.

Nakon pet godina ispitivanja, istraživači su registrovali veći pad moždane mase kod dobrvoljaca s malim nivoom vitamina B12.

Naučnici su onda izračunali da su osobe s manjim nivoom vitamina B12 izložene šest puta većoj opasnosti od smanjenja moždane mase od onih s višim nivoom.

Veliki broj elemenata utiče na stanje mozga, a većinu je teško kontrolisati, objasnili su autori istraživanja koje sugeriše da se jednostavno usvajanjem ishrane bogate vitaminom B12 može doprineti očuvanju mozga.

Vitamin B12 nalazi se u mesu, jajima i mlečnim proizvodima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.