Više od dva miliona vernika okuplja se u Mini

Izvor: Blic, 24.Okt.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od dva miliona vernika okuplja se u Mini

Meka - Više od dva miliona muslimanskih vernika počelo je danas da stiže u Minu, pored svetog grada Meke u Saudijskoj Arabiji, uoči početka praznika Kurban-bajrama, u petak 26. oktobra.

Oko 1,7 miliona vernika koji su došli iz inostranstva, i 700 do 800 hiljada iz Saudijske Arabije provešće noć pod belim šatorima postavljenim u Mini.

Vernici, obučeni u belo, počeli su da stižu u Minu, neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << peške, a neki autobusima ili vozom. Oni će današnji dan posvetiti odmoru i molitvi.

Vernici će sutra otići do brda Arafat, koje se još zove Planina Milosti. Na tom brdu se Alahov izaslanik Muhamed poslednji put obratio svojim sledbenicima pre gotovo 14 vekova.

Vernici se tamo mole ceo dan i traže od Boga oproštaj. Okupljanje vernika na vrhu brda simbolizuje očekivanje Sudnjeg dana i predstavlja vrhunac hadžiluka.

Nakon toga vernici će u Mini žrtvovati životinju u znak sećanja na Avramovu žrtvu. Taj ritual označava početak praznika Al-Adha (Žrtvovanje).

Vernici potom učestvuju u "kamenovanju satane", koje se sastoji u bacanju 21 kamena na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju satanu.

Do sada nije zabeležen nijedan incident, iako vernici već nekoliko dana dolaze u Saudijsku Arabiju. Saudijske vlasti pojačale su mere bezbednosti i rasporedile 25.700 policajaca kako bi sprečili incidente.

U okviru civilne zaštite za hadž biće mobilisamo 25.700 agenata, uz podršku 6.600 vozila i 19 helikoptera.

Najmanje 1.500 kamera postavljeno je za video nadzor oko Velike džamije u Meki, a nedaleko od mesta okupljana vernika otvoreno je 29 policijskih punktova.

Lekarske ekipe koje će dežurati za vreme praznika, čini 20.000 medicinskih radnika, medju kojima 320 lekara specijalista, kao i više od 170 ambulantnih vozila.

Za boravak i prevoz hodočasnika u Saudijskoj Arabiji biće zaduženo oko 12.000 vodiča, među kojima ima i muškaraca i žena.

Oko 2,2 miliona boca sa vodom iz Zemzem bunara u dvorištu Velike džamije u Meki biće obezbeđeno za vernike ove godine.

Da bi sprečili gužvu u Mini gde je poslednjih godina bilo na stotine mrtvih, vlasti su izgradile trospratne mostove za ritual kamenovanja. Nakon tog obreda, vernici se vraćaju u Veliku džamiju u Meki da bi se pomolili okrenuti prema Ćabi, centralnom svetilištu islama.

Ćaba je zdanje u obliku kocke u koje je ugrađen Crni kamen, njen najsvetiji predmet. Od Crnog kamena se prostire dva metra dugačak zid na koji se vernici naslanjaju da bi dobili blagoslov.

Hadžiluk u svetom gradu Meki najveće je okupljanje vernika na svetu. Svaki muslimanski vernik, prema Kuranu, treba makar jednom u životu da poseti Meku.

Meka je sveto mesto za muslimane i svake godine je poseti više od 30 miliona vernika, pa je ona najposećenije versko mesto na svetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva miliona vernika na putu za Meku

Izvor: B92, 24.Okt.2012

Meka -- Više od dva miliona muslimanskih vernika pristiže u Minu, pored svetog grada Meke u Saudijskoj Arabiji uoči početka praznika Kurban-bajrama u petak 26. oktobra...Oko 1,7 miliona vernika koji su došli iz inostranstva, i 700 do 800 hiljada iz Saudijske Arabije provešće noć pod belim šatorima...

Nastavak na B92...

Više od dva miliona vernika okuplja se u Mini

Izvor: NaDlanu.com, 24.Okt.2012

Više od dva miliona muslimanskih vernika počelo je u sredu da stiže u Minu, pored svetog grada Meke u Saudijskoj Arabiji, uoči početka praznika Kurban-bajrama, u petak 26. oktobra... Oko 1,7 miliona vernika koji su došli iz inostranstva, i 700 do 800 hiljada iz Saudijske Arabije provešće noć...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.