Virus Zika otkriven u pljuvački i urinu

Izvor: RTS, 07.Feb.2016, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus Zika otkriven u pljuvački i urinu

Brazilski državni zdravstveni institut saopštio je da je prvi put pronašao aktivan virus Zika u uzorcima pljuvačke, i urina i da će istražiti moguć prenos tog virusa putem telesnih tečnosti. SZO traži 25 miliona dolara za borbu protiv tog virusa.
Do sada je bilo utvrđeno da se Zika virus prenosi ujedom komarca premda je u SAD registrovan i slučaj zaraze seksualnim putem.

Brazilski institut >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je ovo otkrio analizom uzoraka dvoje pacijenata i radeći parcijalnu sekvecu genoma virusa, saopštio je Paulo Gadelha, predsednik Fondacije Osvaldo Kruz.
U međuvremenu, visoki zvaničnik SZO rekao je za Rojters da će Svetska zdravstvena organizacija tražiti 25 miliona dolara za šestomesečni program borbe protiv virusa Zika, uključujući studije da li se virus prenosi seksualnim putem i putem transfuzije.
Istovremeno, direktorka odeljenja SZO za pandemijske i epidemijske bolesti Silvi Brajand rekla je da se trudnicama u pogođenim zemljama mora obezbediti savetovališta i tehnologije kako bi bile informisane i kako bi donele odgovarajuće odluke, uključujući odluke o abortusu.
Slučajevi zaraze Zikom registrovani su u 30 zemalja od kada su se po prvi put pojavili na američkom kontinentu prošle godine u Brazilu, a danas je u Evropi potvrđen prvi slučaj zaraze Zikom.
Za pojavu ovog virusa vezuju se hiljade slučajeva beba rođenih sa mikrocefalijom, odnosno abnomralno malom glavom i često nerazvijenim mozgom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.