Vezbe-u-teretani-koje-pogresno-izvodite

Izvor: medio.rs, 09.Avg.2014, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vezbe-u-teretani-koje-pogresno-izvodite

Teretana može biti zastrašujuće mesto za one koji nemaju iskustvo. Ali, čak i zaluđenici fitnesom mogu praviti greške. Zato smo odlučili da pitamo fitnes stručnjake koje su to najčešće greške koje se prave u teretani.

Trbušnjaci

Zamislite da je vaša kičma kreditna kartica. Baš kao što bi kartica oslabila ako biste je neprestano savijali, isto tako mogla bi da oslabi i vaša kičma usled konstatnog savijanja tokom vežbanja. Verovatno već znate >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << da, prilikom podizanja teškog tereta, ne bi trebalo da savijate kičmu već kolena. To isto škodljivo savijanje kičme izvodićete iznova i iznova dok radite trbušnjake!

Sprava za vežbanje primicača i odmicača

Ova vrsta mašine nije baš najpogodnija za manje grupe mišića. Mnogo bolja opcija je raditi step-up vežbe. Na ovaj način angažovaćete unutrašnje i spoljašnje mišiće butina, a uvežbavati sve mišiće nogu.

Vežbe na lat mašini

Da biste koristili ovu spravu, neophodno je da imate veoma savitljiva ramena, a ukoliko to nije slučaj, može se desiti da povredite rame i osetite veliki bol u ramenom zglobu i lopatici.

Nožna ekstenzija

Iako preovladava drugačije mišljenje, ove vrste mašina ne odgovaraju podjednako svim ljudima i neće svi moći na njima da rade vežbe u prirodnom položaju. Zato se pre savetuje praktikovanje vežbi u okviru kojih se podiže sopstvena težina. Upotreba ove vrsta mašine temelji se na izvođenju nefunkcionalnog pokreta (ne izvodimo ga u svakodnevnom životu). Takođe se vrši pojačano opterećenje čašice kolena, što može da izazove neprijatnosti ne samo kod ljudi koji imaju bolove u kolenima, već i kod onih koji nemaju predispozicije za ovakve probleme.

Vežbe na smit mašini

Zbog jednoličnog, neprirodnog i fiksiranog pokreta, ova vrsta mašine neće vam omogućiti da angažujete manje okolne grupe mišića. Ovo utiče na efikasnost vežbe jer se pretežno angažuju veće grupe mišića. Ukoliko sa čučnjeva na smit mašini pređete na opterećenje u svakodnevnom životu – poput dizanja teških objekata sa poda, postojaće rizik da se ozbiljno povredite. Osećaj balansa i fiksirani pokret mogu učiniti da steknete utisak da možete podići više nego što ste zaista u stanju.

Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.