Velja Ilić: Rudnik nikla ne dolazi u obzir

Izvor: Mondo, 24.Sep.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velja Ilić: Rudnik nikla ne dolazi u obzir

Otvaranje rudnika nikla i bilo kakve investicije u toj oblasti u Srbiji ovom trenutku ne dolazi u obzir, izjavio je danas ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

"Nećemo dozvoliti da se bilo šta radi na tome bez veliih garancija i zajedničkog stava države, ali i saglasnosti određenih lokalnih sredina koje u ovom slučju ne prihvataju bilo kakve investicije", kazao je on novinarima u Beogradu i naveo da vlada o mogućoj eksploataciji nije razgovarala.

"Bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kakve investicije u tom pravcu (izgradnja rudnika nikla) nisu u skladu sa zakonima koje smo doneli i kriterijumima koji treba da se poštuju za takvo ulaganje", kazao je on.

Po njegovim rečima, lokalne samouprave imaju loše iskustvo - narušeno zdravlje ljudi u okolini termoelektrana i kopova.

Ministar građevinarstva je rekao da nije protiv istraživanja nalazišta nikla, ali da je protiv eksploatacije.

Ilić je istakao da je Srbije dovoljno upropašćena eksploatacijom uglja, a nije vršena rekultivacija zemljišta, dodavši da mnoge investicije nisu imale program očuvanja životne sredine.

"Bilo je primedbi na rad termoelektrane gde je trebalo pooštiriti kriterijume očuvanja životne sredine. Termoelektrana ovde više zagađuje životnu sredinu negonegde nuklearne elektrane", kazao je on.

(Beta/Foto: Tanjug, Rade Prelić)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ilić: Otvaranje rudnika nikla za sada ne dolazi u obzir

Izvor: Blic, 24.Sep.2012

Otvaranje rudnika nikla i bilo kakve investicije u toj oblasti u Srbiji ovom trenutku ne dolazi u obzir, izjavio je danas ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić. ..- Nećemo dozvoliti da se bilo šta radi na tome bez veliih garancija i zajedničkog stava države, ali i saglasnosti odredjenih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.